Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Yves Coppens, paleontologul care a descoperit scheletul „Lucy”, vechi de 3,2 milioane de ani, a murit la vârsta de 87 de ani
Articole online

Yves Coppens, paleontologul care a descoperit scheletul „Lucy”, vechi de 3,2 milioane de ani, a murit la vârsta de 87 de ani

paleontolog

Yves Coppens, paleontologul care a descoperit scheletul „Lucy”, vechi de 3,2 milioane de ani, a murit la vârsta de 87 de ani

Coppens ar fi murit după o lungă boală:

„Yves Coppens ne-a părăsit în această dimineață. Tristețea mea este imensă”, a împărtășit pe Twitter Odile Jacob, editorul lui Coppens. „L-am pierdut pe prietenul care mi-a încredințat toată munca sa. Franța pierde unul dintre marii săi oameni”.

Născut în Franța în 1934, Coppens și-a petrecut tinerețea fiind interesat de studierea istoriei umane timpurii.

„La 6 sau 7 ani, îmi doream deja să devin arheolog”, a declarat Coppens pentru AFP într-un interviu acordat în 2016. „Tot timpul meu de vacanță îl petreceam la săpături”.

În 1974, Coppens a făcut parte din echipa de teren, alături de Maurice Taieb și Donald Johanson, care a călătorit la Hadar, în Etiopia, pentru a săpa după fosile. Aceștia au dat peste 52 de oase și fragmente aparținând primului schelet de Australopithecus afarensis găsit vreodată.

Paleontologii au declarat că rămășițele erau complete doar în proporție de aproximativ 40%, și datau de acum 3,2 milioane de ani, aparținând unui hominid de sex feminin. Aceștia au numit-o „Lucy”, după cântecul Beatles, „Lucy in the Sky with Diamonds”, pe care l-au ascultat în ziua în care a fost găsit.

Timp de aproximativ 20 de ani, „Lucy” a fost cea mai timpurie specie cunoscută de strămoș uman. Studierea fosilelor ei i-a ajutat pe experți să ajungă la concluzia că strămoșii noștri umani au mers în poziție verticală mult mai devreme decât se credea până acum.

Registration

Aici iti poti reseta parola