Evenimentul Istoric > Articole online > Yoghinul care l-a speriat pe Ceaușescu a încercat să intre pe sub pielea CIA. Meditația Transcendentală, ”zborul lui yogi” și ceva despre Beatles
Articole online

Yoghinul care l-a speriat pe Ceaușescu a încercat să intre pe sub pielea CIA. Meditația Transcendentală, ”zborul lui yogi” și ceva despre Beatles

Meditația Transcendentală, o metodă de meditație derivată din yoga care este foarte populară în zilele noastre, a fost, în urmă cu aproape 40 de ani, miezul unui uriaș scandal declanșat în România socialistă a lui Nicolae Ceaușescu.

Verificând arhivele CIA, se observă că aceeași Mișcare care a pus pe jar autoritățile comuniste de la noi a încercat, la început fără succes, să intre și pe sub pielea americanilor. Acum, Yoga, printre școlile apreciate fiind și cea din povestea noastră de astăzi, este un adevărat fenomen și, probabil, lucrurile s-ar fi derulat altfel în zilele noastre.

Pe scurt, în 1977, în țara noastră a apărut un curs-experiment de meditație de inspirație yoghină. Inițiatorul era Nicolae Stoian, un român stabilit în Franța, fost elev al lui Maharishi Mahesh Yogi, cel care a descoperit și perfecționat metoda Meditației Transcendentale. Cu susținerea unor oficiali din conducerea Republicii Socialiste România, Mișcarea s-a extins.

La un moment dat, în 1982, Ceaușescu a decis să o suprime. Principala lui teamă era că ”zburătorii” (așa erau numiți de Securitate adepții, pentru că tindeau spre levitație) doreau să impună un ”Guvern Mondial”, format din 500 de înțelepți, care să conducă toată omenirea.

Stoian a plecat, iar 371 de persoane care urmaseră cursurile sale au fost destituite și trecute la munca de jos. A fost una dintre cele mai crunte lovituri primite de intelectualitatea românească în acei ani.

Eșecul mișcării în țara noastră nu a însemnat o sincopă în activitatea mișcării lui Maharishi. Yoghinul avea la acea oră sute de mii de adepți în întreaga lume. Saltul de popularitate l-a adus momentul în care s-a aflat că el este guru pentru cei mai cunoscuți muzicieni și actori din lume. Îi enumerăm doar pe The Beach Boys, Beatles și The Rolling Stones. Chiar dacă relația cu starurile a fost plină de scântei, faima lui Yogi a crescut constant.

De fapt, și acum, chiar dacă el a murit din 2008, Universitatea sa are puncte de lucru în toată lumea, iar numărul instructorilor depășește 400.000 de persoane.

În 1987, însă, deschiderea oficialilor pentru yoga nu era atât de mare pe cât este acum.

Reproducem astăzi trei documente din arhiva CIA, legate de momentul în care conducerea Universității lui Maharishi a încercat să îl aducă pe directorul Agenției la o demonstrație de meditație.

Documentul 1: Invitația. 25 iunie 1987.

”Domnului William Webster, director, Agenția Centrală de Informații.

Dragă domnule Webster,

Am plăcerea de a vă informa că Maharishi Mahesh Yogi își va prezenta programul pentru a crea pacea mondială miercuri, 8 iulie, la ora 1.00 PM, la Gold Room (camera 2168) în clădirea de birouri Rayburn House (intrarea din strada South Capitol).

În cursul prezentării, va fi demonstrată o tehnică de obținere a coerenței naționale și mondiale a conștiințelor. Este TM-Sidhi (Meditația Transcendentală n.n.) ”zborul lui yogi”, acel aspect al Tehnicii Maharishi a Câmpului Unificat despre care s-a arătat, prin cercetări științifice extinse, că reduce tendințele violente și negative și promovează tendințele pozitive în societate.

Cu plăcere vă invit pe dumneavoastră și membrii conducerii să participați la această prezentare a maeștrilor Universității Maharishi International și experți în ”zborul lui yogi”.

Tot în acest an, pe 3 iunie, programul Maharishi a fost prezentat la Națiunile Unite, în New York. Pe 7 iulie, cu o zi înainte de acest eveniment de la Capitol Hill, va fi prezentat și la Banca Mondială. Demonstrăm acum tehnica Maharishi din cauza necesității urgente de a crea o influență de neatacat a coerenței în conștiința mondială. În atmosfera de astăzi a terorismului internațional și a rivalităților dintre superputeri, pacea mondială a devenit o cerință imediată a fiecărui individ și a fiecărei națiuni de pe pământ.

Eforturile noastre de negociere, tratate (între state n.n.) sau armament nu au dus până acum la o pace stabilă. Dar astăzi avem ceva nou care a dovedit că funcționează. Așa cum a spus Maharishi: ”Având cunoașterea totală a câmpurilor unificate ale legilor naturii care sunt acum valabile, avem o metodă de crea o pace mondială practică, stabilă, efectivă și certă.”

La 8 iulie vom explica pe scurt cum metoda poate fi aplicată în toate domeniile vieții pentru a crea o națiune invincibilă și o familie mondială integrată. Sperăm că dumneavoastră, ca lider al acestei țări atotputernice și creative, veți veni pentru a afla despre un program care are potențialul de a împlini dezideratul pentru o pace mondială, atât de drag înțelepților din toate timpurile.”

Scrisoarea este semnată de Morris Bevan, președintele Universității Maharishi.

Dacă această scrisoare ar fi fost primită în zilele noastre de orice lider, cuvinte ca ”pozitiv”, ”familie mondială integrată” sau ”pace mondială” l-ar fi făcut să freamăte de plăcere și și-ar fi rezervat un loc cât mai în față la ”zborul lui yogi”, dar, în 1987, lumea era mai practică, ”negativistă” cum ar spune astăzi unii. Mai ales William Hedgcock Webster cred că era greu de convins că-i zboară yoghinii pe sub nas. A fost director al FBI din 1978 până în 1987 și, în luna mai, tocmai fusese numit la conducerea CIA de Ronald Reagan. Avea să conducă Agenția până în 1991, când s-a pensionat. Și acum, deși este avocat, tot este implicat în diverse comisii de Apărare.

Înainte de a continua povestea invitării directorului CIA vă invit să spargem ritmul cu o piesă a celor de la Beatles, inspirată de cursurile lui Maharishi. Pentru melodia asta, George Harisson a învățat să cânte la sitar, un instrument tradițional indian.

Documentul 2. Sfatul consilierului. 6 iulie 1987.

”Subiect: Invitația de a participa la o prezentare a Programului lui Maharishi Mahesh Togi de a crea pacea mondială. Clădirea de birouri Rayburn House, pe 8 iulie.”

Documentul este un raport făcut de un consilier către Webster. După ce reia aspectele mai importante din invitație, bănuind că directorul nu a stat să o citească pe toată, consilierul Bill Baker recomandă:

”Vă recomand să nu acceptați această invitație. În 1985 ați fost selectat pentru a primi premiul Maharishi și ați refuzat. După cum știți, Maharishi a fost guru personal al celor de la Beatles și adepții săi sunt susținătorii meditației transcendentale. Totuși, învățăturile sale nu au găsit destui adepți în Statele Unite. Recent, potrivit unei știri A(ssociated)P(ress), organizația a fost dată în judecată de un adept pentru fraudă și minciună pentru că i-ar fi prezentat că poate ”învăța să zboare” prin auto-levitație.

Pe scurt, nu cred că acest grup merită timpul dumneavoastră. Dacă sunteți de acord, am atașat pentru a o semna o scrisoare cu regretele dumneavoastră adresată domnului Morris.”

Foto The Observer: Maharishi și formația The Beatles

Documentul 3. Scrisoarea de refuz. 6 iulie 1987

”Dragă domnule Bevan,

Mulțumesc pentru invitația de a participa la programul lui Maharishi Mahesh Yogi de la Capitol Hill, din clădirea Rayburn House, din 8 iulie, ora 1.00 PM. Din cauza unui program plin de sarcini oficiale, nu voi putea fi prezent la demonstrație.

Cele mai bune urări.

Al dumneavoastră, William H. Webster”

Sfatul lui Bill Baker s-a dovedit bun. La puțin timp după evenimentele din Washington, organizația lui Maharishi a devenit ținta unei anchete uriașe, declanșată de Fiscul din India, țara de baștină a lui guru. S-au făcut confiscări și s-au pus sechestre în cele mai diverse locuri ale lumii, iar Yogi a trebuit să ”zboare” în Europa, unde a stat până la moartea sa.

Pliantul cu yoghini în levitație nu l-a convins pe șeful CIA

Invitația primită de șeful CIA era însoțită de un pliant cu informații despre metoda descoperită de yoghin, de beneficiile pe care le-ar putea aduce meditația  colectivă pentru pacea mondială. Dacă sunteți curioși, pliantul se află în documentul ațașat acestei postări.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola