Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Xi Jinping a sosit la Moscova într-o vizită de stat pentru a consolida relațiile Chinei cu Rusia
Articole online

Xi Jinping a sosit la Moscova într-o vizită de stat pentru a consolida relațiile Chinei cu Rusia

Vladimir Putin și Xi Jinping

Xi Jinping a sosit la Moscova într-o vizită de stat pentru a consolida relațiile Chinei cu Rusia

Luni, președintele Chinei, Xi Jinping, a sosit la Moscova pentru a se întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin – o vizită de stat care va scoate în evidență strânsele relații dintre cele două țări pe fondul războiului din Ucraina și care va fi urmărită cu atenție de Kiev și de aliații occidentali ai acestuia.

Este prima vizită a lui Xi în Rusia după invazia lui Putin asupra Ucrainei. O fanfară militară l-a întâmpinat pe liderul chiez pe aeroportul Vnukovo din Moscova, unde el a fost întâmpinat de ministrul adjunct al turismului, sportului, culturii și comunicațiilor, Dmitri N. Cernîșenko.

“Sunt foarte bucuros ca, la invitația președintelui Vladimir Putin, să revin pe teritoriul unei apropiate țări vecine cu ocazia unei vizite de stat”, a declarat Xi în momentul sosirii, potrivit Agenției TASS, o agenție de stat a presei ruse. Potrivit aceleiași surse, el a mai adăugat: “China și Rusia sunt niște buni vecini și niște parteneri de încredere, legați prin munți și prin râuri”.

Oficialii chinezi au căutat să îl considere pe Xi drept un mediator care ar putea deveni negociator de pace, deși liderii occidentali și-au exprimat îndoiala, temându-se că s-ar putea ca vizita sa să alimenteze și mai mult războiul Moscovei.

China, un tot mai important partener economic al Rusiei, nu a condamnat și nici nu a sprijinit în mod clar invazia

Cu ocazia ultimei întâlniri față în față a celor doi lideri, în luna septembrie, la o reuniune pe tema securității regionale, desfășurate în Uzbekistan, Putin a recunoscut opiniile Beijingului legate de război, deși a făcut-o pe ocolite. El a lăudat „abordarea echilibrată” a Chinei, dar a adăugat:

„Vă înțelegem semnele de întrebare și îngrijorările în această privință”.

Înainte de a-l primi pe liderul chinez, Putin a dorit să demonstreze că păstrează situația sub control. Sâmbătă, după ce Curtea Penală Internațională l-a pus sub acuzare pentru crimele de război comise în Ucraina și a emis un mandat de arestare pe numele său, el a vizitat Crimeea ocupată și s-a deplasat în portul Mariupol, cucerit de Rusia și distrus în mare parte, anul trecut.

Potrivit oficialilor ruși, luni, Putin și Xi vor avea o discuție cu jurnaliștii, urmând apoi să se întâlnească față în față pentru a discuta o serie de probleme delicate, cum ar fi relațiile internaționale. Marți, Xi se va întâlni cu premierul Rusiei, va participa la o serie de convorbiri și va fi prezent la un dineu de stat, programat la Kremlin.

Într-un articol publicat luni, Putin a evidențiat „natura specială a parteneriatului dintre Rusia și China”, afirmând ca se așteaptă la o și mai mare „cooperare bilaterală”. Referindu-se la Ucraina, el a precizat:

„Salutăm decizia Chinei  de a contribui într-un mod activ la o aplanare a crizei”.

Registration

Aici iti poti reseta parola