Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Witold Pilecki, eroul polonez care s-a oferit voluntar să meargă la Auschwitz. După război a fost executat de comuniști pentru spionaj
Istoria universală

Witold Pilecki, eroul polonez care s-a oferit voluntar să meargă la Auschwitz. După război a fost executat de comuniști pentru spionaj

Drama lui Witold Pilecki, erou în Rezistența Poloneză

Witold Pilecki s-a născut în 1901 la Olonets, o regiune aflată astăzi în Rusia. Pe vremea când era încă la școală, la Vilnius, s-a alăturat soldaților polonezi care luptau pentru renașterea țării lor. În 1920, a luptat împotriva rușilor în războiul polono-sovietic. După război, Pilecki s-a întors în Skurcza, satul din Polonia de est în care locuiau părinții săi. Când armata germană a invadat țara în 1939, Pilecki s-a întors în armată și a participat la luptele împotriva nemților. Ulterior, după semnarea pactului sovieto-german și împărțirea Poloniei între cele două mari puteri totalitare, Pilecki a intrat în mișcarea de rezistență.

În urmă cu zece ani, Institutul Memoriei Naționale din Polonia (IMN) a început săpăturile într-un colț al cimitirului Powazki din Varșovia, pentru a descoperi locul de veci al unui mare erou, și anume Witold Pilecki, victimă a regimului comunist instaurat după sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Specialiștii au încercat să găsească rămășițele a circa 100 de victime. Aproape 30 dintre ele sunt presupuși criminali de război împușcați în închisoarea Mokotów din Varșovia între 1948 și 1956. Însă restul sunt polonezi care s-au revoltat împotriva dictaturii impuse de Stalin. Practică a sovieticilor, cei considerați de împotrivire în fața noului regim erau judecați superficial, și condamnați la moarte. Mai mult decât atât, familiile nu primeau informații asupra locului în care aceștia erau îngropați. 

Alături de specialiști a fost și Andrzej Pilecki, în vârstă de 80 de ani, fiul eroului național din Polonia. Abia după 1990 familia a aflat că Witold Pilecki a fost un adevărat erou:

„Voi fi fericit dacă voi putea în sfârșit să aprind o lumânare aici”, a mărturisit Andrzej Pilecki.

Witold Pilecki, martor la toate tragediile trăite de polonezi în secolul XX

Căpitan de cavalerie, el a fost martor la toate tragediile trăite de polonezi în secolul XX. A luptat pentru Rezistența Poloneză în timpul ocupației germane și s-a oferit să se lase deportat la Auschwitz pentru a aduna informații privind crimele săvârșite de naziști acolo. Însă după război, a fost executat pentru „spionaj” împotriva noului regim și a fost, probabil, înmormântat în groapa comună unde a venit, 65 de ani mai târziu, fiul său.

Misiunea pentru care s-a oferit voluntar Pilecki era cea mai periculoasă din perioada respectivă, asta după ce nu se cunoșteau prea multe informații despre lagărul de concentrare aflat pe teritoriul Poloniei, și anume cel de la Auschwitz. Acolo aveau să își piardă viața peste 1,1 milioane de persoane din care peste 90% evrei, în cel mai complex sistem de lagăre de concentrare și exterminare ale Germaniei naziste.

Astfel, în septembrie 1940, Pilecki s-a lăsat prins în timpul unui raid pentru a fi dus la Auschwitz. Avea să strângă informații într-un raport – așa-zisul Raport al lui Witold – pe care Rezistența l-a transmis Aliaților pentru a-i informa de crimele de la Auschwitz.

Pilecki a reușit să transmită în exterior informații privind viața de zi cu zi de la Auschwitz. Într-unul din rapoarte, Pilecki scrie că prizonierii trebuiau să construiască ei înșiși camerele de gazare – „construiam crematoriul care ne era destinat”. Polonezul a supraviețuit bătăilor și pneumoniei și a scăpat de camerele de gazare.

După 2 ani și jumătate petrecuți în lagăr, Pilecki s-a folosit de documente false pentru a fi repartizat să muncească într-o brutărie dincolo de gardul electric. Apoi, în noaptea de Paște în 1943, el și alți câțiva deținuți au evadat.

A fost declarat spion și inamic al noului regim instaurat la Varșovia după 1945. Pe 25 mai 1948, Pilecki a fost scos din celulă și executat

Pilecki s-a întors la Varșovia și s-a alăturat din nou luptelor împotriva naziștilor, însă a fost capturat. Sfârșitul războiului l-a prins într-un lagăr din sudul Bavariei. S-a întors acasă în toamna anului 1945.

Mii de foști membri ai mișcării de rezistență nu se întorseseră însă acasă, ascunzându-se în păduri pentru a continua lupta, de data aceasta împotriva conaționalilor lor aflați de partea comuniștilor. Pentru ei, regimul comunist nu era decât o altă formă de dominație rusească. Mulți dintre ei au fost arestați și executați din ordinul liderilor comuniști instalați cu ajutorul Armatei sovietice.

Pilecki a început să strângă informații privind noul regim și crimele sale, inclusiv informații despre procesele intentate opozanților, execuțiile și deportările acestora. Pilecki a fost arestat pe 8 mai 1947 și a fost în curând condamnat în urma unui proces-spectacol.

În cele din urmă, Pilecki a fost condamnat la moarte pentru spionaj.

proces

A primit statutul de erou național, iar în 2015 a apărut pe marile ecrane filmul Pilecki.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola