Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > William Wilkinson despre țiganii din Țările Române la 1820: Sila lor firească pentru o viață de muncă este mare
Articole online

William Wilkinson despre țiganii din Țările Române la 1820: Sila lor firească pentru o viață de muncă este mare

William Wilkinson publica, la Londra în 1820, lucrarea „ Relațiile despre principatele Țării Românești și Moldovei” (An Account of the Principalities of Wallachia and Moldavia with various political observations relating to them), prima monografie în limba engleză consacrată exclusiv Principatelor Române.

Ele sunt foarte bine făcute mai înainte de a fi mame; dar curând după ce au început să aibă copii – și ele sunt în general foarte fecunde – frumusețea lor este înlocuită de o urâțenie dezgustătoare.

Cele două sexe sunt neîngrijite și murdare.

Murdăria și insectele, care le acoperă trupul, par să alcătuiască o parte integrantă din ființa lor, căci nicio considerație nu-i poate hotărî să fie mai curați.

Cei mai mulți dintre ei sunt acoperiți cu câteva zdrențe, iar copiii lor merg goi în aproape toate anotimpurile.

Ei nu recunosc nicio religie anumită ca fiind a lor; și nici nu se gândesc să urmeze preceptele vreunei religii afară doar, dacă muncind ca robi în gospodărie, stăpânii lor le poruncesc să facă astfel.

Ei se dispensează de slujba religioasă a căsătoriei și deși mulți din ei trăiesc împreună ca soți și soții, ei sunt uniți numai prin legături trupești.

Femeile au firea cea mai coruptă: niciuna nu exercită regulat prostituția publică, dar în același timp niciuna nu-și refuză favorurile, când i se face o cât de mică ofertă bănească.

 

Sursa: Călători străini despre Țările Române în secolul al XIX-lea, Vol I (1801-1821), București, 2004

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola