Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vladimir Putin, mutare agresivă în coasta Americii. Amenințările Rusiei n-au fost vorbe goale
Articole online

Vladimir Putin, mutare agresivă în coasta Americii. Amenințările Rusiei n-au fost vorbe goale

Jocul de-a „cine clipește primul” dintre Biden șio Putin e pe zi ce trece toit mai periculos. Strategia escaladării continue a tensiunilor pe care o pun în scenă cei doi șefi de state ar putea deveni în scurt timp insuportabilă, iar riscul unei confruntări directe ar putea exploda.

Putin vrea să mute amenințarea rusă din Ucraina în Cuba?

Ca să demonstreze că SUA și aliații săi nu-l silesc la defensivă, Vladimir Putin plănuiește să pună în aplicare un plan care-i îngrijorează foarte tare pe toți americanii. Liderul rus a discutat despre un „parteneriat strategic” cu Cuba pe arena internațională într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu președintele cubanez Miguel Díaz-Canel, a dezvăluit Kremlinul.

Cei doi lideri și-au reafirmat „angajamentul de a consolida relațiile bilaterale”, la doar câteva zile după ce s-au ridicat temeri că Rusia își va desfășura forțele armate în Cuba și Venezuela dacă tensiunile cu SUA asupra Ucrainei vor escalada.

Díaz-Canel a anunțat că el și Putin au avut o conversație „cordială și fructuoasă” luni dimineață, ambii lideri subliniind„starea excelentă a relațiilor” dintre Cuba și Rusia.

Cei doi au vorbit, de asemenea, despre „dezvoltarea viitoare a colaborării bilaterale” în diverse domenii, a spus Díaz-Canel, fără a da am ănunte.

Apelul vine la doar câteva zile după ce Cuba și Venezuela au fost implicate în disputa dintre Rusia și Occident.

Se reeditează criza rachetelor de acum 6 decenii?

Ministrul adjunct de externe al Moscovei, Serghei Riabkov, a declarat că nu poate „nici confirma, nici exclude” posibilitatea ca Rusia să trimită forțe și tehnică militară în America Latină dacă SUA și aliații săi nu își limitează activitățile militare din preajma Rusiei.

„Totul depinde de dialogul cu omolșogii din SUA”, a spus ministrul într-un interviu acordat rețelei ruse de televiziune RTVI, făcând referire la avertismentul președintelui rus Vladimir Putin că Moscova ar putea lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate dacă cererile de garanții de securitate nu le sunt satisfăcute.

Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a respins declarațiile despre o posibilă desfășurare a Rusiei în Cuba și Venezuela. „Dacă Rusia s-ar îndrepta în această direcție, ne-am ocupa de ea decisiv”.

Oficialii au spus că nu s-a discutat despre potențiale desfășurări ale armatei ruse în țările din America Latină în timpul discuțiilor purtate între SUA, Rusia și alte țări NATO, notează Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola