0Decizie stranie a Băncii Centrale a Rusiei
Luând complet prin surprindere piața, banca centrală) a luat această decizie la o întâlnire neprogramată în cursul nopții. Mai mult, s-a anunțat că ar putea fi făcute reduceri suplimentare în lunile următoare, dacă o permit condițiile.
Practic, s-a inversat creșterea de urgență făcută cu câteva săptămâni mai devreme. La acea vreme, Rusia intra într-o contracție economică în urma primei runde de sancțiuni asupra Ucrainei și a prăbușirii prețurilor petrolului.„Banca centrală vrea să fie o locomotivă a revenirii economice, nu o frână”, a spus Luis Saenz, șeful distribuției internaționale la Sinara.
Rubla rezistă sancțiunilor occidentale
În mod surprinzător, manevrele lui Putin par să țină deocamdată.
Rubla s-a consolidat și mai mult o dată cu reducerea ratei, ajungând la 72 ruble pentru un dolar.
În plus, randamentele obligațiunilor guvernamentale în ruble au scăzut cu 83 de puncte de bază, până la 11,19%
Creșterea de urgență a ratei dobânzii cheie de către Banca Rusiei în februarie și restricțiile asupra tranzacțiilor valutare au fost suficiente pentru a reduce riscurile pentru sistemul financiar, potrivit economistului Sova Capital, Artem Zaigrin. Acum trebuie ca managementul băncii să reacționeze rapid la o criză care se desfășoară, a spus el.
„Datorită acestor acțiuni, banca centrală a reușit să oprească fluxul de fonduri din sistemul bancar și să restabilească atractivitatea depozitelor”, a spus el.
„În acest moment, nivelul crescând de incertitudine din economie și scăderea bruscă a cererii au devenit predominante.”
Cea mai recentă creștere a rublei a ridicat moneda rusă la cel mai bun curs față de dolar din noiembrie 202
Mass-media susține, însă, că puterea rublei „poate fi iluzorie” sau că Rusia a exploatat o „lacună” în sancțiuni și a folosit „alchimia financiară” pentru „salvarea rublei”.
Interesant, așa cum ne amintește Kit Knightly, în 2014, când Occidentul a sancționat Rusia în urma referendumului din Crimeea, rubla și-a pierdut aproape jumătate din valoare.
Și-a revenit ușor în 2016 și s-a stabilizat de atunci, dar nu s-a apropiat niciodată de valoarea de dinainte de Crimeea:
Așadar, probabil că sancțiunile anterioare nu aveau o „lacune” în ele și/sau rușii fie nu cunoșteau această „alchimie financiară” atunci, fie pur și simplu au decis să nu o folosească.
Desigur, există o diferență cheie între 2014 și 2022 – piața petrolului.
În 2014/15 SUA și Arabia Saudită au inundat piața cu petrol ieftin și au prăbușit prețul. Rusia (și Iranul și Venezuela) au suferit toate pagube economice uriașe din cauza acestei mișcări.
Departe de a repeta această tactică, Arabia Saudită și-a mărit prețurile. Încă o dovadă că astăzi trăim într-o altă lume, scrie zerohedge.com.