Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vladimir Putin a pus cruce negocierilor. Războiul cu Ucraina va fi total
Articole online

Vladimir Putin a pus cruce negocierilor. Războiul cu Ucraina va fi total

vladimir-putin

Scufundarea navei Moskva a fost punctul de cotitură

Se pare că președintele rus s-a gândit serios la un acord de pace în urma eșecurilor înregistrate luna trecută pe câmpul de luptă.

Primele discuții de pace s-au încheiat după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Kremlinul că a comis crime de război împotriva civililor la Mariupol și Bucha.

Potrivit lui Putin, eforturile de pace se aflau într-o „fundătură”. Mai mult, Putin a fost furibund când a aflat de scufundarea navei amiral din Marea Neagră, Moskva, potrivit celor spuse de două dintre sursele citate de FT.

„Exista o speranță pentru o înțelegere. Putin mergea înainte și înapoi. Trebuie să găsească o modalitate de a ieși din asta ca un câștigător”, a spus o sursă, care a adăugat că, atunci când Moscova s-a scufundat, „Putin a fost împotriva semnării oricărei înțelegeri. După scufundarea Moskva nu mai pare un învingător, pentru că a fost umilitor.

Putin are un nou plan

Putin pare acum să aină o viziune „distorsionată” asupra războiului din cauza propriilor generali. Mai mult, televiziunea rusă, care prezintă un tablou victorios, l-a determinat pe președintele rus să insiste că civilii nu au fost vizați în timpul atacurilor.
„Putin crede sincer în prostiile pe care le aude la televiziunea [rusă] și vrea să câștige în stil mare”, a spus o altă sursă.

Intermediari precum președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, președintele Consiliului European Charles Michel și miliardarul Roman Abramovici au încercat să-l convingă pe Putin să se întâlnească cu Zelensky în speranța că se va găsi o ieșire din impas.

Negociatorii ruși și ucraineni au pus majoritatea celorlalte probleme pe planul secund, în timp ce încearcă să încheie un acord privind garanțiile pentru securitatea Kievului, dacă aceasta își declară neutralitatea și renunță la eforturile de a se alătura NATO.

Însă Putin i-a spus lui Michel într-o conversație purtată vineri că discuțiile au eșuat deoarece Ucraina „a ridicat un zid” și a spus că „nu este momentul potrivit” să se întâlnească cu Zelenski.

Potrivit negociatorilor, noua poziție a lui Putin cu privire la diplomație înseamnă că Rusia crede că poate ocupa o halcă mai mare din teritoriul ucrainean.

Sâmbătă, Zelenski a spus că dorește ca negocierile să continue, cu excepția cazului în care oamenii din Mariupol vor continua să moară sau a organizării unui referendum separatist de către autoritățile ruse din regiunea Herson. Pe scurt, e greu de crezut că discuțiile de pace vor duce undeva în viitorul previzibil. scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola