Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Violența din deșertul Atacama: Cercetătorii au descoperit că oamenii au fost mutilați după deces
Articole online

Violența din deșertul Atacama: Cercetătorii au descoperit că oamenii au fost mutilați după deces

Bărbații mai afectați ca femeile

De exemplu, o femeie pare să fi fost torturată deoarece pielea feței ei era atât de întinsă încât gura era poziționată anormal. Acesta a fost probabil un „act intenționat, care a avut loc în momentul morții, atunci când pielea era încă proaspătă”, au scris cercetătorii.

Este probabil că agricultura, care a dus la așezări permanente, creșteri ale populației, revendicări teritoriale, noi probleme de sănătate și inechitate socială să fi schimbat complet modul în care comunitățile au interacționat între ele.

Pentru a afla mai multe despre violența din această epocă, cercetătorii studiului au examinat rămășițele oamenilor antici descoperiți anterior în șase cimitire din Valea Azapa din Atacama. Dintre cele 194 de rămășițe adulte studiate, 40 de persoane au suferit traume care probabil au provenit din violență.

Majoritatea (51%) dintre cei răniți au avut traumatisme craniene, în timp ce 34% au avut leziuni doar pe corp și 15% au avut atât traume craniene, cât și corporale. Cercetătorii au descoperit că bărbații au avut mult mai multe șanse de a avea răni la cap decât femeile.

Cu toate acestea, nu toate traumele au dus imediat la moarte. În 20 de cazuri (50%), traumele au prezentat semne de vindecare, în special în rândul persoanelor mai tinere și al adulților cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani. Acestea fiind spuse, o femeie a avut atât un traumatism vindecat, cât și unul nevindecat, arătând că a fost atacată de mai multe ori. Dar mai mulți dintre bărbați (75%) au avut traume nevindecate decât femeile (25%), indicând că mai mulți bărbați au murit imediat după ce au fost răniți.

Cazuri ciudate de violență

Echipa a descoperit că au existat tot felul de răni. Un bărbat avea un vârf de piatră încorporat în plămânul stâng. Într-un alt caz, un bărbat avea fracturate oasele picioarelor și degetele de la picioare la piciorul stâng, „ceea ce poate indica faptul că degetele de la picioare au fost tăiate intenționat”, au scris cercetătorii în studiu.

Desigur, violența în Atacama a existat înainte de agricultură. Poate că această violență în rândul fermierilor a fost rezultatul „unei concurențe puternice între grupurile locale pentru a asigura și menține accesul la noi terenuri productive și apă de izvor pentru irigații”, au scris cercetătorii în studiu.

În ciuda acestui fapt, violența a scăzut odată cu trecerea timpului. Perioada timpurie (600 î.Hr. până la 1 d.Hr.) a prezentat mai multe traumatisme decât perioada târzie (1 până la 600 d.Hr.). Poate că „apariția practicilor sociale care reglementau conflictele” legate de drepturile de proprietate au ajutat la înăbușirea violenței, au scris ei.

Registration

Aici iti poti reseta parola