Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Violența domestică în căsătoriile medievale: Povestea tragică a lui William și Isabel Newport
Articole online

Violența domestică în căsătoriile medievale: Povestea tragică a lui William și Isabel Newport

Violența domestică este o problemă serioasă în societatea modernă, dar nu ar trebui să surprindă pe nimeni că ea afectează lumea occidentală de multe sute, chiar mii de ani.

Este dificil să obții o imagine exactă a aspectului vieții intime a cuplurilor care au trăit în trecut.

Sursele istorice nu se referă de obicei la fapte domestice și la cele banale, și puține din care putem surprinde modul în care oamenii obișnuiți își trăiau viața de zi cu zi supraviețuiesc.

Căsătoria și violența domestică în dosarele instanțelor medievale

Există unele tipuri de dosare care aruncă mai multă lumină decât altele, iar dosarele instanțelor sunt o sursă neprețuită de informații, în special când vine vorba de căsătorie.

În baza de date digitală a documentelor colectate de la Consistory Courts din Anglia în perioada medievală târzie, putem vedea o societate în care violența domestică era acceptabilă, chiar încurajată, la un anumit nivel, dar și guvernată de coduri stricte de conduită socială.

Deci, cum arătau căsătoriile medievale și în ce fel erau diferite atitudinile față de relațiile noastre de parteneriat intim?

Cazul Newport ne poate oferi câteva răspunsuri.

Sistemul de justiție din Anglia medievală era similar cu cel modern prin faptul că existau diferite tipuri de instanțe pentru diferite tipuri de cauze. Primul tip de instanțe erau curțile regale sau seculare, iar al doilea erau instanțele consistoriale, care erau un tip de instanțe bisericești prezidate de un judecător ecleziastic din eparhia locală.

Jurisdicția instanțelor bisericești a încorporat, în general, cazuri legate de păcat sau de sacramente (inclusiv căsătoria) și cazuri care implicau membri ai clerului.

Au existat două tipuri principale de cauze de care s-au ocupat instanțele consistoriale, primul fiind infracțiunile „penale”, în care cineva a mărturisit sau a fost acuzat de o infracțiune împotriva moralității sau a dreptului canonic bisericesc, al doilea tip fiind similar proceselor civile, în care reclamanții puteau introduce o acțiune din motive precum executarea contractelor de căsătorie, solicitarea despăgubirii pentru defăimare sau compensarea pentru încălcarea unui contract.

Al doilea tip de cazuri este cel mai relevant atunci când analizăm modul în care funcționau căsătoriile medievale și la ce se aștepta societatea de la ele.

Motivația căsătoriei: din dragoste sau pentru bani?

Există o percepție comună în zilele noastre că oamenii din perioada medievală nu se căsătoreau din dragoste, că mariajul era un contract financiar între doi străini și nu avea nimic de-a face cu atașamentul emoțional și, într-o oarecare măsură, acest lucru este adevărat.

Continuă multe dezbateri între cercetătorii Evului Mediu cu privire la ce i-a motivat pe oameni să se căsătorească, dar probabil cei mai mulți ar fi de acord că lucrurile se întâmplau din motive foarte diferite decât cele de astăzi.

În societatea modernă, occidentală, ideea de a-ți găsi sufletul pereche este considerată primordială pentru o căsătorie de succes.

Asta nu înseamnă că oamenii nu se căsătoresc din alte motive decât dragostea, dar în perioada medievală nu era considerat esențial ca un cuplu să fie îndrăgostit, pentru ca traiul lor în comun să fie un succes. Căsătoria a fost în primul rând o alianță strategică pentru oamenii medievali.

Poate fi motivată financiar, cum ar fi văduva care trebuia să aibă sprijinul unui susținător de sex masculine, sau un bărbat care are nevoie de o femeie pentru a-i conduce gospodăria, sau poate din motive politice, cum ar fi creșterea statutului social printr-o căsătorie avantajoasă.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola