Sticla face parte dintr-un lot de 12 butelii trimise la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), în noiembrie 2019, la inițiativa companiei start-up europene Space Cargo Unlimited.
După 14 luni de maturare pe orbită, prețioasele sticle s-au reîntors pe pământ în ianuarie trecut.
Testele efectuate apoi de către Institutul Viei și Vinului de la Universitatea din Bordeaux au arătat că Petrus a rămas „un foarte mare vin” după excursia în spațiu, scrie Science et Avenir.
În urma unei degustări „în orb”, au fost totuși descoperite diferențe între versiunea „celestă” și cea rămasă pe pământ, în special de culoare, dar și, uneori, de nuanțe ale mirosului și gustului.
Una dintre aceste „sticle spațiale” a fost scoasă la vânzare de către casa de licitații
, la un preț estimat „în jurul a un milion de dolari”, după cum a declarat marți un purtător de cuvânt pentru AFP.
Dacă sticla va atinge, sau măcar se va apropia de acest preț, ea va stabili un nou record în materie de vânzări omologate în domeniul vinului.
Actualul record, pentru un conținut standard (75 de cl.), a fost stabilit în octombrie 2018, cu ocazia unei licitații a casei Sotheby’s, la New York, de către o sticlă de Romanée-Conti (Burgundia), producție 1945, cumpărată cu 558.000 de dolari.
Actuala licitație va fi una privată, ceea ce înseamnă că prețul și vânzătorul vor rămâne confidențiali, afară de faptul că acesta nu decide să le facă publice.
Sticla scoasă la vânzare este un Petrus Pomerol, produs în regiunea Bordeaux, și este considerat unul dintre cele mai bune vinuri din lume.
În mod normal, o sticlă clasică de Petrus din 2000, considerat un an de excepție, se vinde astăzi la sume în jurul a 4.500 de euro (5.400 de dolari).