Evenimentul Istoric > Articole online > “Vineri, 13, zi cu ghinion” – o superstiție care datează încă din Evul Mediu
Articole online

“Vineri, 13, zi cu ghinion” – o superstiție care datează încă din Evul Mediu

Să nu zbori într-o zi de vineri, 13, s-a transformat într-o regulă nescrisă la multe companii aeriene: aceea de a elimina complet rândul 13 din avion. Să nu conduci într-o zi de vineri, 13, ca să reduci riscul de a avea un accident. Mulți se tem și astăzi de această zi, însă de unde provine această superstiție?

Experții de la historyextra.com  sunt de părere că superstiția datează din Evul Mediu, când clericii au reușit să convingă mulțimea că ghinionul vine de la faptul că la Cina cea de taină au participat 13 persoane și a fost ultimul ospăț pentru Iisus înainte de crucificarea într-o zi de vineri.

Cina cea de taină (în italiană Il Cenacolo sau La Ultima Cena) este si o pictură murală celebră de-ale lui Leonardo da Vinci, realizată între 1495 și 1498.

Alții sunt însă de părere că superstiția datează de la arestarea pentru erezie a cavalerilor templieri într-o zi de vineri, 13 octombrie 1307.

În unele culturi, numărul 13 este considerat a fi cu ghinion încă de acum câteva milenii.

Mayașii credeau că al 13-lea baktum (o perioadă de timp echivalentă cu aproape 400 de ani) va aduce sfârșitul lumii, ceea ce evident că nu s-a întâmplat la instalarea ei în 2012.

Din cauza crucificării lui Iisus într-o zi de vineri, în multe culturi, în special creștine, ziua de vineri este considerată cu ghinion.

Prima atestare în scris a faptului că ziua de vineri, 13, este una cu ghinion datează abia din secolul al XIX-lea: “El (compozitorul Italian Gioachino Rossini) a fost înconjurat până în ultima clipă de prietenii săi buni, iar precum multi alți italieni, el considera vineri a fi o zi ghinionistă și 13 un număr cu ghinion, și este remarcabil că tocmai în ziua de vineri, 13 noiembrie, a și murit”.

Frica de vineri, 13, a fost prezentă și în mitologia greacă.

Și, ca dovadă că este ceva real, i s-a dat și o denumire științifică: paraskevidekatriaphobia. Paraskeví înseamnă vineri în limba greacă, dekatreís înseamnă 13 și de aici rezultă “fobia de vineri, 13”.

Chiar și astăzi, mulți oameni refuză să se dea jos din pat într-o zi de vineri, 13, de teama unor accidente. Din acest motiv s-au estimat pierderi de 900 de milioane de dolari în SUA, din cauza oamenilor care refuză să se prezinte la locul de muncă.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola