Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vikingii au răspândit virusul care a omorât 500 de milioane de oameni
Articole online

Vikingii au răspândit virusul care a omorât 500 de milioane de oameni

vikingi

Unii dintre vikingi ar fi murit din cauza tulpinilor dispărute ale unuia dintre cei mai letali agenţi patogeni ai omenirii – variola.

O echipă de oameni de ştiinţă a colectat ADN viral din scheletele unor indivizi care au trăit în nordul Europei în epoca vikingilor – unii dintre aceştia fiind cel mai probabil chiar ei vikingi – şi a descoperit că aceştia au fost infectaţi cu versiuni dispărute dar înrudite ale virusului variolei, potrivit constatărilor publicate la sfârşitul acestei săptămâni în jurnalul Science,citat de Agerpres.

Descoperirea antedatează dovezile infectării cu variolă cu aproape 1.000 de ani, ajungând până în anul 603.

Cercetătorii au descoperit anterior urme antice de ADN viral de variolă la o mumie datând de la jumătatea anilor 1600, ceea ce a stabilit originea comună a tulpinilor moderne în secolul al XVI-lea sau al XVII-lea.

Nu se cunoaşte cu certitudine când au fost infectaţi pentru prima oară oamenii cu virusul care provoacă variola. Se estimează că boala a ucis în total 500 de milioane de oameni şi este singurul agent patogen uman care a fost eradicat la nivel mondial.

Dovezi de mai bine de trei milenii

Dovezi scrise din urmă cu mai bine de 3.000 de ani au documentat simptome asemănătoare variolei, iar oamenii de ştiinţă au identificat posibile leziuni cutanate asociate bolii la rămăşiţe mumificate. Însă, este dificil de dovedit că virusul variolei s-a aflat la originea acestora.

Citește și Opt vikingi care au schimbat lumea

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola