Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Viața și moartea cântărețului care credea că împăratul Haile Selassie I era încarnarea lui Dumnezeu
Articole online

Viața și moartea cântărețului care credea că împăratul Haile Selassie I era încarnarea lui Dumnezeu

Apropierea de credinţa rastafari a început să se reflecte şi în muzica sa.

Mișcarea Rastafari, cunoscută și ca Rastafari sau mai simplu Rasta, este o mișcare religioasă nouă monoteistă, Abrahamică, ce îl recunoaște pe Haile Selassie I, fostul Împarat al Etiopiei ca fiind încarnarea lui Dumnezeu, denumit și Jah sau Jah Rastafari.

Haile Selassie este văzut și ca parte din Sfânta Treime și ca reîntoarcerea promisă în biblie a mesiei.

Mișcarea Rastafari a apărut în Jamaica în secolul XX și proclamă Africa (denumită Zion) ca fiind locul real unde s-a găsit corpul primului om.

Denumirea de Rastafari provine de la Ras (traducere liberă „Cap”, titlu etiopian echivalent cu Duce) și Tafari Makonnen, numele înainte de încoronare a lui Haile Selassie I.

Robert Nesta Marley, cunoscut ca Bob Marley, căci despre el vorbim, s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles (Rhoden Hall, Saint Ann) din Jamaica. La sfârşitul anilor ’50, s-a mutat cu mama sa la Kingston.

A început să compună şi să cânte împreună cu Neville O’Riley Livingston (Bunny), cei doi luând lecţii de muzică de la Joe Higgs. La aceste cursuri l-au cunoscut pe Winston Hubert McIntosh (Peter Tosh).

În 1962, producătorul muzical Leslie Kong i-a invitat în studio să înregistreze câteva melodii. Anul următor, cei trei au alcătuit formaţia Wailing Wailers.

Percuţionistul rastafari Alvin Patterson i-a prezentat producătorului Clement Dodd, iar acesta a hotărât să-i promoveze.

Astfel, la finalul anului 1963 au lansat primul single, Summer Down, la casa de discuri Coxsone. Formaţia era compusă din Bob, Bunny, Peter, Junior Braithwaite şi doi corişti – Beverly Kelso şi Cherry Smith.

Apropierea lui Bob Marley de credinţa rastafari a început să se reflecte şi în muzica sa. Împreună cu Peter şi Bunny a format un nou grup – The Wailers. În această formulă l-au cunoscut pe Lee Perry, iar asocierea dintre Perry şi grupul The Wailers a generat succesul unor melodii ca Soul Rebel, Duppy Conqueror, 400 Years, şi Small Axe.

În 1970, s-au alăturat grupului Aston „Family Man” Barrett şi fratele său, Carlton (bas şi baterie).

Consacrarea

În 1972, The Wailers au plecat în Anglia pentru a promova discul Reggae on Broadway. Bob Marley a vizitat studiourile Island Records, unde l-a întâlnit pe Chris Blackwell care i-a ajutat să înregistreze un album.

Island Records a promovat şi un turneu al grupului prin Anglia şi SUA. Un an mai târziu, a fost lansat al doilea album al formaţiei – Burnin – care includea noi versiuni ale cântecelor Duppy Conqueror, Small Axe şi Put It On, alături de Get Up, Stand Up şi I Shot The Sheriff – piesa care l-a consacrat pe Bob Marley, ajungând, alături de Eric Clapton, să ocupe primul loc în topul celor mai bine vândute single-uri în SUA.

În 1974, Bob Marley a lucrat pentru albumul Natty Dread. Anul următor, Bunny şi Peter au părăsit grupul pentru a începe cariere de solişti, iar numele formaţiei a devenit Bob Marley & The Wailers.

Albumul Natty Dread a fost lansat în februarie 1975, urmat de Rastaman Vibrations, lansat în 1976.

Atentatul

Bob Marley a hotărât să susţină un concert în Parcul Eroilor Naţiunii din Kingston, în decembrie 1976, pentru a promova pacea.

În aceeaşi lună, artistul, soţia sa Rita, Lewis Griffith şi managerul Don Taylor au fost răniţi într-un atentat cu armă.

Temându-se de un alt atentat, Bob a părăsit Jamaica şi a plecat la Londra, unde a înregistrat următorul album, Exodus, unul dintre cele mai importante din cariera sa şi din reggae.

Lansat în vara aceluiaşi an, Exodus a consolidat statutul internaţional al grupului, rămânând în topul din Marea Britanie timp de 56 de săptămâni şi având trei single-uri – Waiting In Vain, Exodus şi Jamming’ – ca mari succese mediatice.

În 1978, grupul a obţinut un nou succes cu Kaya, din care au rezultat două single-uri – Satisfy My Soul şi Is This Love?.

În Africa

În acelaşi an s-a întors în Jamaica pentru One Love Peace Concert, a fost invitat la sediul ONU din New York pentru a primi Medalia Păcii şi a vizitat Kenya şi Etiopia, locul spiritual al mişcării rastafari.

După un turneu prin Europa şi SUA, a scos albumul live Babylon By Bus.

Albumul Survival – un omagiu pentru cauza panafricană – a fost lansat în 1979 şi includea piesele Zimbabwe, So Much Trouble In The World, Ambush In The Night şi Africa Unite.

Următorul disc al grupului, Uprising, a fost lansat în 1980 şi a avut un succes imediat cu Could You Be Loved?.

Albumul mai conţinea şi Coming In From The Cold, Work şi faimosul Redemption Song.

The Wailers au pornit în cel mai mare turneu european, depăşind orice record de audienţă. Concertul de la Milano a fost cel mai mare din istoria grupului.

Cancerul

După turneul european, Bob Marley şi grupul au plecat spre SUA, unde erau planificate două concerte în Madison Square Garden. Din nefericire, artistul s-a îmbolnăvit grav.

Cu trei ani înainte, în Londra, el se rănise la un deget de la picior în timp ce juca fotbal, iar rana netratată corespunzător s-a dovedit a fi cancerigenă.

Tumora a continuat să se extindă, iar în 1980 Bob Marley avea metastaze multiple în tot corpul.

În septembrie 1980, Marley s-a prăbuşit în timp ce făcea jogging în Central Park şi a fost dus la spital.

Acolo a fost diagnosticat cu metastaze pe creier. După opt luni, în 11 mai 1981, artistul a murit, la vârsta de 36 de ani. A fost înmormântat la Bob Marley Mausoleum, în Nine Miles, Jamaica.

Cu o lună înainte, Bob fusese decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicăi, a treia mare disctincţie a naţiunii, semn de recunoaştere a inestimabilei sale contribuţii aduse culturii acestei ţări.

Legend, compilaţia de cântece a lui Bob Marley lansată post-mortem, este cel mai bine vândut album reggae al tuturor timpurilor, cu mai mult de 25 de milioane de exemplare vândute, câştigând de 10 ori Discul de Platină.

Bob Marley a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în anul 1994. În 2001, numele său a fost gravat pe o stea pe Hollywood Walk of Fame. Revista Time a ales albumul Exodus al lui Bob Marley & The Wailers ca fiind cel mai reuşit album al secolului al XX-lea.

 

Sursa: Agerpres

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola