Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Vești alarmante. Se pregătește un atac ucrainean asupra Donețk? Ce interese sunt în joc?
Articole online

Vești alarmante. Se pregătește un atac ucrainean asupra Donețk? Ce interese sunt în joc?

Temerile cu privire la o invazie ucraineană a regiunii separatiste Donbass cresc pe fondul acuzațiilor conform cărora controversata companie de securitate privată antrenează voluntari ucraineni pentru această sarcină.

 

Mercenarii din Blackwater antrenează miliția de extremă dreaptă în Ucraina, susține comandantul militar la Donețk

Eduard Basurin, reprezentantul miliției Republicii Populare Donețk, a declarat că instructorii americani au fost văzuți în weekend într-o tabără de antrenament a naționaliștilor ucraineni din regiunea Sumy (nord-estul țării).

„Ramura Sumy a organizației radicale a Corpului Național a început să-și antreneze mercenarii sub supravegherea naționaliștilor care au experiență de luptă în operațiunea punitivă Donbass din 2014.
„Avem, de asemenea, informații despre instructorii americani ai companiilor militare private care participă la procesul de instruire, cum ar fi Forward Observations Group și Academi”, a spus el.

Partidul Corpului Național a fost cunoscut anterior sub denimirea Patrioții Ucrainei. Baza sa o constituia batalionul Azov, care a fost integrat în armata ucraineană.

Kievul a mobilizat, de asemenea, o serie de brigăzi pe linia de contact care separă Ucraina de Donețk, inclusiv Brigada 80 de asalt aerian și Brigada 10 de asalt montan, potrivit lui Basurin.

„Brigada 80 a finalizat pregătirea de perfecţionare la centrul de instruire Starichi din regiunea Lvov, care funcţionează sub masca unui centru internaţional de menţinere a păcii şi de securitate.

„Instructorii britanici ai Operațiunii Orbital [desfășurarea Marii Britanii în Ucraina] au fost responsabili pentru antrenarea acestei brigade”, a spus el.

Liderul militar a spus că există o mare posibilitate ca aceste unități să fie folosite ca parte a echipelor de asalt care vizează marile orașe din regiunea Donbass, pe măsură ce tensiunile continuă să crească.

Basurin a spus că sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru o invazie sub supravegherea SUA, dar că o dată pentru ofensivă nu a fost încă aprobată, scrie publicația britanică Morning Star, citându-l pe liderul separatist pro-rus.

 

Planurile de atac sunt gata, susțin separatiștii

Într-o declarație postată pe canalul de Telegram , același Basurin afirmă că Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a finalizat elaborarea unui plan pentru o operațiune ofensivă în Donbass.
„Conform informațiilor noastre secrete, Statul Major ucrainean a finalizat elaborarea unui plan pentru o operațiune ofensivă în Donbass”.

Potrivit lui Basurin planul operațiunii ofensive ar trebui să fie prezentat în cadrul unei reuniuni în Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în această săptămână. Apoi, ar trebui aprobat de Consiliul de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei.

Potrivit informațiilor DPR, Ucraina continuă să pregătească grupuri de atac pentru operațiuni ofensive în Donbass. O creștere a intensității survolărilor UAV-urilor ucrainene a fost înregistrată în toate secțiunile liniei de contact.

Raportul notează că țările NATO continuă să furnizeze arme Ucrainei. ÎSăptămâna trecută avioanele de transport americane au livrat aproximativ 200 de tone de arme letale, inclusiv 300 de sisteme antitanc Javelin.
Basurin a spus că, dacă astfel de livrări către Kiev vor continua, auto-intitulata Republică Populată Donețk își rezervă dreptul de a apela la Federația Rusă și la alte țări pentru asistență militară și militaro-tehnică, notează Pravda.

Ce interese au patronii Blackwater?

 

Blackwater a fost redenumită Academi în 2011, după ce a fost achiziționată de un grup de investitori privați. În 2014, a fuzionat cu compania rivală de securitate Triple Canopy pentru a forma Constellis Group.
Constellis a fost cumpărat pentru 1 miliard de dolari (aproximativ 750 de milioane de lire sterline) de compania de investiții Apollo Group în 2016.

În septembrie 2020, Apollo Group a încheiat un parteneriat de investiții imobiliare de 5,5 miliarde de dolari cu Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), una dintre cele mai mari companii petroliere din lume și un important exportator de gaze naturale lichefiate. Evident, Abu Dhabi National Oil Company se află în concurență cu Gazprom.

În decembrie 2021, Adnoc a fost invitat să intre într-o societate mixtă pentru a crea un terminal de petrol și gaze în portul ucrainean Odesa pentru transportul către țările occidentale.

Anunțul a venit la o lună după ce directorul executiv al companiei energetice de stat ucrainene Naftogaz, Yuriy Vitrenko, a declarat la o conferință de energie de la Abu Dhabi că speră că Nord Stream 2 în Europa, care ocolește Ucraina, nu va fi aprobat.

El a spus că Ucraina ar putea pierde 2 miliarde de dolari pe an – aproximativ 1,5% din PIB-ul său – dacă conducta rusă va deveni operațională, susținând că Nord Stream 2 „pune de fapt întregul continent și securitatea globală în pericol, scrie Morning Star.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola