Liderii sovietici erau cunoscuți pentru îmbrățișările lor călduroase și pentru sărutările lor direct pe buze.
Astfel, Stalin îi pupa zdravăn pe gură pe piloții săi, iar Hrușciov i-a aplicat o ventuză lui Iuri Gagarin.
Cel mai faimos dintre toți pentru efuziunile sale sentimentale a fost însă Leonid Brejnev, cel care a condus Uniunea Sovietică între 1964 și 1982.
Al cincilea secretar general al PCUS ajunsese subiectul a numeroase bancuri pentru sărutările sale posesive. „Tripla lui Brejnev” devenise faimoasă și în străinătate: un sărut pe obrazul stâng, un sărut pe obrazul drept și al treilea pe gură.
Liderii lumii au recurs la tot felul de tertipuri pentru a scăpa de efuziunile lui Brejnev. De exemplu, Fidel Castro a coborât din avion la Moscova, în 1974, având o havană în gură. Brejnev, care îl aștepta cu drag pe aeroport, a fost nevoit să renunțe la demonstrația de ospitalitate rusească.
Nicolae Ceaușescu a dovedit o inventivitate la fel de mare, reușind să evite sărutul pe gură fără a-i răni orgoliul lui Brejnev. Astfel, potrivit unui documentar realizat de Russia Beyond, echipa diplomatică a lui Ceaușescu a transmis la Moscova că acesta suferă de bacteriofobie.
Dimpotrivă, alți lideri politici erau încântați de pupăturile sovieticului. Fotografia sărutului dintre acesta și prim-ministra indiană, Indira Gandhi, este expusă pe unul dintre pereții muzeului fostului lider.
Iar sărutul dintre Brejnev și Iosip Broz Tito ar fi fost atât de apăsat, încât liderul iugoslav s-a ales cu buzele însângerate.
Russia Beyond afirmă că unul dintre primele săruturi triple ale lui Brejnev ar fi fost „exercitat” asupra liderului palestinian Yasser Arafat, care a vizitat URSS în 1968.
Totuși, cel mai cunoscut sărut al lui Brejnev este cel cu Erick Honecker din 1979.
El a fost pictat apoi și pe Zidul Berlinului de artistul Dmitri Vrubel. Lucrarea are titlul: „Doamne, ajută-mi să scap de această iubire mortală!”
Nu doar liderii lagărului socialist sau ai țărilor nealiniate au avut parte de „ventuza sovietică”: însuși președintele american Jimmy Carter s-a bucurat de ea.
O altă americană, profesoara de dans Annie Hallman, care a făcut parte dintr-o delegație a Statelor Unite care a mers în URSS în 1973, a avut și ea șansa de a primi sărutul lui Brejnev. Imaginea a făcut-o celebră pe coregrafă pe ambele maluri ale Atlanticului.
Trebuie notat că „Triplele” liderului sovietic nu se bucurau de aprecieri unanime în rândul nomenklaturii de la Moscova. De pildă, Iuri Andropov, șeful KGB și succesorul lui Brejnev la șefia PCUS, și-a exprimat consternarea față de aceste manifestări. Cu toate acestea, în public, Andropov le-a acceptat cu stocism.