Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Trupele SUA au declanșat un scandal de pomină  în Bulgaria. „Bulgarii nu împușcă ruși”
Articole online

Trupele SUA au declanșat un scandal de pomină  în Bulgaria. „Bulgarii nu împușcă ruși”

Ministrul Apărării nu e de acord

Ministrul bulgar al Apărării, Stefan Ianev, s-a opus unor astfel de planuri . El a scris pe contul său de Facebook că până acum nu este nevoie să fie dislocate trupe suplimentare pe teritoriul bulgar.
„Poziția mea este că o astfel de discuție sau abordare poate duce la o creștere nedorită a tensiunii în regiune. Mai mult, în această etapă nu există niciun motiv să considerăm procesele observate ca o amenințare directă la adresa Alianței și a zonei de securitate corespunzătoare. În acest sens, nu cred că există împrejurări necesare care să justifice o decizie legată de introducerea de trupe suplimentare pe teritoriul nostru”, a scris Ianev.

Premierul Kiril Petkov s-a distanțat de opinia „personală” a ministrului apărării

„Problema desfășurării de trupe NATO suplimentare în Bulgaria nu a fost discutată în cadrul consiliului ministerial. Opinia ministrului apărării cu privire la această chestiune este personală , nu poziția guvernului”, a spus Petkov într-o ședință de informare după o întâlnire regulată a guvernului.
Kiril Petkov a făcut aceste declarații după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg . Petkov a spus că poziția Bulgariei este pe deplin solidară cu poziția UE și a NATO cu privire la Ucraina și a anunțat încheierea unui acord privind construirea unui „al doilea pod (pe Dunăre) între Ruse și Giurgiu (orașul românesc)” pentru „scopuri de apărare”.
Expertul bulgar în securitate națională Boyan Chukov spune că riscurile pentru România și Bulgaria sunt mari.
„De îndată ce sunt introduse noi contingente, toate aceste facilități militare devin o țintă legitimă pentru rachetele rusești. Toată lumea ar trebui să știe acest lucru, acceptând să ia parte la această confruntare. Acum totul depinde de cei pe care i-am ales la alegeri”, a declarat Boyan Chukov.

Politicienii bulgari nu vor să strice prietenia cu Rusia

Yuri Kvashnin , șeful Centrului de Studii Europene de la IMEMO RAS, a declarat pentru pravda.ru că, după ce partidul Cetățeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) a părăsit puterea, retorica anti-rusă din Bulgaria a început să se diminueze. Mulți politicieni bulgari cred că e necesară o colaborare cu Moscova, „pentru că există legături destul de strânse atât în ​​turism, cât și în sectorul energetic”.

Politologul a avertizat împotriva concluziilor pripite cu privire la noul guvern bulgar, care s-a format pe 13 decembrie (din coaliția „Schimbări continue”, Partidul Socialist Bulgar, partidul „Există un astfel de popor”, coaliția „Bulgaria Democrată”). .

În guvern există, desigur, susținători ai cooperării și mai strânse cu NATO și a aderării la cursul care se impune de la Bruxelles, de la Washington. Există, însă, și policieni care pledează pentru o o altfel de politică. De exemplu, actualul președinte, Rumen Radev , a spus Yuri Kvashnin.

„Bulgaria este o țară mică. Este foarte strâns integrată în sistemul de legături euro-atlantice. Și aici, desigur, multe depind nu de guvernul bulgar în sine, ci de acea presiune a partenerilor în Alianța Nord-Atlantică”, a menționat expertul într-un interviu pentru pravda.ru.

Soldații bulgarii nu vor împușca rușii

Pravda amintește de un fapt antologic. În 2017, în cadrul exercițiilor Alianței Nord-Atlantice din România, au fost propuse drept ținte niște reprezentări ale soldaților ruși, însă soldații și ofițerii bulgari au refuzat categoric să tragă în astfel de ținte, spunând că „bulgarii nu împușcă  ruși”.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola