Evenimentul Istoric > Articole online > Vaclav Havel, preşedinte în două ţări
Articole online

Vaclav Havel, preşedinte în două ţări

La 29 decembrie 1989, liderul Revoluției de Catifea, Vaclav Havel, devenea președinte interimar al Cehoslovaciei, aminteşte britannica.com.

Interesant este că el nu a fost ales de popor, ci a fost instalat în funcție de Adunarea Federală (Parlamentul cehoslovac).

El a primit acest vot de încredere în calitate de lider al Forumului Civic, mișcarea de opoziție care a inițiat Revoluția de Catifea din Cehoslovacia.

Alegeri prezidențiale libere au avut loc abia în 1990, când Havel a fost reconfirmat în funcție, devenind primul conducător necomunist al ţării din 1948 până atunci, scrie history.info.

El a rămas președintele Cehoslovaciei până în 1992, când Slovacia a adoptat o nouă Constituție și a decis separarea de Cehia.

Havel și-a depus demisia, nedorind să fie catalogat drept figura centrală a scindării Cehoslovaciei.

A candidat din nou pentru fotoliul prezidențial în 1993, când a fost ales președintele Cehiei. 

Raritate

A condus țara în două mandate până în 2003, devenind unul dintre puținii oameni din lume care au fost președinti în două țări diferite, Cehoslovacia și Cehia.

A decedat la 18 decembrie 2011, după mai multe complicații cauzate de un cancer la plămâni depistat încă din 1996. Motto-ul său a fost: ”adevărul și dragostea trebuie să învingă minciuna și ura”.

Conform expats.cz, într-un sondaj realizat in octombrie 2019, Vaclav Havel a ocupat locul 3 în topul celor mai importante personalități din istoria Cehiei.

20% dintre cehi consideră că cel mai important personaj istoric a fost Regele Bohemiei și Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Carol al IV-lea.

Foarte aproape în clasament se află fondatorul Cehoslovaciei, Tomas Garrigue Masaryk (19%), pe treapta a treia a podiumului fiind fostul președinte Vaclav Havel (18%).

Actualul președinte Milos Zeman ocupă abia locul șase cu 3% dintre voturi.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola