Interesant este că el nu a fost ales de popor, ci a fost instalat în funcție de Adunarea Federală (Parlamentul cehoslovac).
El a primit acest vot de încredere în calitate de lider al Forumului Civic, mișcarea de opoziție care a inițiat Revoluția de Catifea din Cehoslovacia.
Alegeri prezidențiale libere au avut loc abia în 1990, când Havel a fost reconfirmat în funcție, devenind primul conducător necomunist al ţării din 1948 până atunci, scrie history.info.
El a rămas președintele Cehoslovaciei până în 1992, când Slovacia a adoptat o nouă Constituție și a decis separarea de Cehia.
Havel și-a depus demisia, nedorind să fie catalogat drept figura centrală a scindării Cehoslovaciei.
A candidat din nou pentru fotoliul prezidențial în 1993, când a fost ales președintele Cehiei.
Raritate
A condus țara în două mandate până în 2003, devenind unul dintre puținii oameni din lume care au fost președinti în două țări diferite, Cehoslovacia și Cehia.
A decedat la 18 decembrie 2011, după mai multe complicații cauzate de un cancer la plămâni depistat încă din 1996. Motto-ul său a fost: ”adevărul și dragostea trebuie să învingă minciuna și ura”.
Conform expats.cz, într-un sondaj realizat in octombrie 2019, Vaclav Havel a ocupat locul 3 în topul celor mai importante personalități din istoria Cehiei.
20% dintre cehi consideră că cel mai important personaj istoric a fost Regele Bohemiei și Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Carol al IV-lea.
Foarte aproape în clasament se află fondatorul Cehoslovaciei, Tomas Garrigue Masaryk (19%), pe treapta a treia a podiumului fiind fostul președinte Vaclav Havel (18%).
Actualul președinte Milos Zeman ocupă abia locul șase cu 3% dintre voturi.