Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vă vine să credeți că au trecut 50 de ani de când a plecat dintre noi?
Articole online

Vă vine să credeți că au trecut 50 de ani de când a plecat dintre noi?

Pe 10 ianuarie 1971, murea, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, una dintre cele mai influente femei, potrivit Time, din secolul XX, care la început a fost cântăreața Coco.

După înfiinţarea companiei Société des Parfums CHANEL, un nou parfum creat de Ernest Beaux a fost Cuir de Russie, în 1927.

Acest parfum oriental evocă mirosul de piele, cunoscut în mediile ecvestre. Traseul şi numele acestuia fac referire la gudronul de mesteacăn, folosit de soldaţii ruşi pentru a-şi impermeabiliza cizmele.

În 1927, are loc lansarea primelor produse de înfrumuseţare CHANEL, o gamă completă de 15 produse de îngrijire a pielii, o reflectare a viziunii inovatoare a fondatoarei brandului Coco Chanel.

În septembrie 1928, Gabrielle Chanel a cumpărat teren în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franţei. Acolo îşi construieşte vila, La Pausa.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Chanel şi-a închis Casa de modă. Dintre cele cinci clădiri de pe strada Cambon, doar buticul „31” a rămas deschis, unde parfumurile şi accesoriile au continuat să fie vândute.

După război, Gabrielle Chanel a părăsit Parisul, petrecând câţiva ani în Elveţia. De asemenea, a locuit o vreme în vila din Provence.

La vârsta de 70 de ani, la începutul anilor ’50, Chanel a revenit triumfătoare în lumea modei.

A primit mai întâi recenzii tăioase din partea criticilor, dar liniile creaţiilor ei, feminine şi atractive, au câştigat repede cumpărători din întreaga lume.

În 1969, fascinanta poveste de viaţă a lui Chanel a devenit baza pentru musicalul de pe Broadway „Coco”, cu Katharine Hepburn în rolul legendarei creatoare de modă.

Alan Jay Lerner a scris scenariul, în timp ce Andre Prévin a compus muzica. Cecil Beaton s-a ocupat de decor şi costume pentru producţie.

Spectacolul a primit şapte nominalizări la Premiul Tony, Beaton a câştigat premiul pentru Cel mai bun creator de costume, iar René Auberjonois, pentru Cel mai bun actor.

Au fost scrise, de asemenea, mai multe biografii ale revoluţionarei din lumea modei; una dintre acestea, „Chanel and Her World” (2005), este scrisă de prietenul său, Edmonde Charles-Roux.

În filmul de televiziune Coco Chanel (2008), actriţa Shirley MacLaine a jucat în rolul celebrei creatoare de modă, aflată în cea de-a doua parte a carierei sale.

Pelicula Coco Before Chanel (2008) o are ca protagonistă pe actriţa franceză Audrey Tautou, care o interpretează pe Gabrielle Coco Chanel în primii săi ani, de la copilărie până la fondarea casei sale de modă.

În 2009, Coco Chanel & Igor Stravinsky detaliază relaţia pe care Gabrielle Chanel a avut-o cu compozitorul Igor Stravinsky.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola