Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Vă vine să credeți că au trecut 50 de ani de când a plecat dintre noi?
Articole online

Vă vine să credeți că au trecut 50 de ani de când a plecat dintre noi?

Pe 10 ianuarie 1971, murea, în apartamentul ei din Hotel Ritz din Paris, una dintre cele mai influente femei, potrivit Time, din secolul XX, care la început a fost cântăreața Coco.

Gabrielle Coco Chanel, născută Gabrielle Bonheur Chanel, creatoare de modă şi fondatoare a brandului Coco Chanel, este renumită pentru creaţiile sale atemporale, cu accent pe realizarea unor haine care să fie cât mai confortabile pentru femei.

Ea însăşi a devenit o imagine a stilului său, fiind cunoscută pentru ţinutele simple, dar elegante, asociate cu accesorii deosebite.

S-a născut la 19 august 1883, în Saumur, Franţa. La vârsta de 12 ani, după moartea mamei sale, a fost dusă într-un orfelinat de tatăl ei, care lucra ca vânzător ambulant.

A fost crescută de călugăriţe, care au învăţat-o să coasă – o abilitate ce i-a marcat viaţa.

Supranumele ei a venit însă din altă ocupaţie: pe parcursul scurtei sale cariere de cântăreaţă, Chanel a cântat în cluburi din Vichy şi Moulins, de unde s-a ales cu porecla Coco.

În 1910, Coco, aşa cum fusese numită, deschide un magazin de pălării pe strada Cambon, la nr. 21, în Paris, sub numele Chanel Modes.

Pălăriile ei au fost purtate de actriţe franceze cunoscute ale epocii, fapt ce a dus la începerea construirii unei reputaţii.

Gabrielle Chanel îşi deschide primul magazin în Deauville, în 1912. Din 1913, începe să vândă o linie de îmbrăcăminte sport din tricot, material folosit anterior pentru confecţionarea lenjeriei pentru bărbaţi.

Această abordare a revoluţionat moda şi a fost un succes instantaneu.

Încurajată de succesul ei, Chanel îşi deschide, în 1915, prima casă de modă în Biarritz, Franţa.

Angajează 300 de muncitori şi îşi proiectează prima colecţie Haute Couture.

În 1918, Gabrielle Chanel cumpără clădirea de la nr. 31 de pe strada Cambon, din centrul Parisului, unde înfiinţează celebra Casă de Modă. Clădirea „31” găzduia un butic, saloane şi ateliere.

În urma parteneriatului său cu parfumierul Ernest Beaux, în 1921, are loc lansarea primului parfum, CHANEL N°5, un parfum revoluţionar datorită compoziţiei, numelui şi prezentării sale.

Parfumierul Ernest Beaux creează, în 1922, CHANEL N°22, al cărui nume face trimitere la anul în care a apărut. Parfumul a fost inspirat de acelaşi spirit revoluţionar care a caracterizat şi CHANEL N°5.

În 1924 a fost înfiinţată compania „Société des Parfums CHANEL” şi a fost lansată prima colecţie de machiaj.

Compania a fost creată pentru a produce şi vinde parfumuri şi produse cosmetice. Ernest Beaux a devenit apoi primul designer de parfumuri al casei.

Primele colecţii de pudre şi rujuri au fost create în acelaşi an.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola