Aceste informații au fost descoperite de oamenii de știință după ce au analizat amprentele fosilizate descoperite recent în sudul Spaniei.
„Am descoperit unele zone unde mai multe amprente de picior mici apar grupate într-o dispunere haotică”, a declarat Eduardo Mayoral, paleontolog la Universitatea din Huelva și coordonatorul studiului publicat pe site-ul Scientific Reports în data de 11 martie.
Urmele de picioare „ar putea indica o zonă de trecere a unor indivizi foarte tineri, ca și cum s-ar fi jucat și ar fi lenevit pe țărmul mării din apropiere”, a mai spus Mayoral.
În iunie 2020, doi biologi au descoperit urmele pe plaja Matalascañas, din parcul național Donaña, după o perioadă de furtuni și de fluxuri puternice.
Biologii au văzut mai întâi urme de animale fosilizate; unele urme au fost lăsate cu multă vreme în urmă de către niște animale mari, cum ar fi cerbi și mistreți, a adăugat Mayoral.
Abia mai târziu, când echipa lui Mayoral a analizat urmele, unul dintre cercetători a realizat că unele erau de pași ai unor oameni de Neanderthal.
„Nimeni nu a recunoscut existența urmelor de hominide în acel moment, care nu au fost descoperite de echipa mea decât două luni mai târziu, când am început să studiem toată suprafața în detaliu”, a spus Mayoral.
Acesta și colegii săi au identificat 87 de urme de pași de neanderthalieni în roca sedimentară pe plaja Matalascañas.
Cercetătorii au stabilit ulterior că aceste urme au fost lăsate de 36 de persoane.
Suprafața expusă datează din Pleistocenul Superior, în urmă cu 106.000 de ani, când, potrivit unor unelte din piatră descoperite în proximitate arată că regiunea era locuită de Homo Neanderthalensis.
Acești vânători și culegători trăiau în Europa și Orientul Mijlociu în perioada din urmă cu 400.000 – 40.000 de ani, în timp ce primii oamenii moderni (Homo Sapiens) au apărut în urmă cu aproximativ 80.000 de ani.
Cercetătorii cred că ar putea fi cele mai vechi urme neanderthaliene descoperite vreodată în Europa.
Mărimea și distribuirea amprentelor de pași sugerează că ele au fost făcute de un grup de 36 de persoane, dintre care 11 copii și 25 de adulți – 5 femei, 14 bărbați și 6 indivizi al căror sex nu a putut fi determinat.
Majoritatea adulților care au mers pe plajă măsurau între 1,3 și 1,5 metri înălțime, însă patru dintre urme par să fi fost lăsate de un individ măsurând 1,8 metri.
Aceasta reprezintă o înălțime mai mare decât cea întâlnită la neanderthalieni, deci este posibil ca urmele să fi fost făcute de o persoană cu o înălțime mai mică însă mai corpolentă.