Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Urâta moarte a unor animale marine în Jurasic
Articole online

Urâta moarte a unor animale marine în Jurasic

Comunitatea înfloritoare a fundului mării a avut un sfârșit cataclismic; o catastrofă misterioasă – poate o alunecare de noroi declanșată de un cutremur – a sufocat și a îngropat animalele timp de 167 milioane de ani.

„Ceea ce avem aici este un fel de Pompei din Jurasic“, a declarat pentru BBC.com Neville Hollingworth, un vânător de fosile amator care a descoperit site-ul într-o excursie împreună cu soția sa Sally.

„Creaturile au încercat să se protejeze, adoptând poziția de stres de a-și trage brațele, dar totul a fost în zadar”, a declarat pentru BBC Tim Ewin, paleontolog și curator senior la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Au fost împinse în sediment și îngropate de vii”.

Site-ul datează din perioada Jurasicului mijlociu (cu aproximativ 200 milioane până la 145 milioane de ani în urmă), când sauropode gigantice și dinozaurii domniau pământul.

Pe mare, lucrurile erau în tranziție; până la jumătate din toate speciile marine au murit într-un catastrofă la sfârșitul perioadei triasice, iar echinodermele evoluează rapid pentru a umple golul.

Remarcate pentru membrele care ies din corpul lor în seturi de cinci, echinodermele au avut un mare succes în prinderea hranei cu brațele lor spinoase.

Stelele de mare și castraveții de mar, își puteau căuta hrana pe fundului oceanului.

 Alții, precum crinii de mare, s-au ancorat în loc și au așteptat să vină hrana la ei, scrie Live Science.

Registration

Aici iti poti reseta parola