Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Unul dintre părinții celebrilor Tom și Jerry s-a născut pe 14 iulie
Articole online

Unul dintre părinții celebrilor Tom și Jerry s-a născut pe 14 iulie

În 1937, când MGM a înfiinţat propriul departament de animaţie, a devenit unul dintre regizori.

Regizorul, producătorul, creatorul de desene animate şi muzicianul William Hanna, copreşedinte şi cofondator al studiourilor Hanna-Barbera, s-a născut la 14 iulie 1910, în localitatea americană Melrose, New Mexico.

Familia s-a stabilit în 1919 în Compton, California. A absolvit Liceul din Compton, în 1928, şi a urmat pentru scurt timp cursuri la Compton City College.

Prima colaborare dintre William Hanna şi Joseph Barbera la MGM a fost Puss Gets The Boot, în care apăreau pentru prima dată personajele Tom şi Jerry.

Echipa Hanna-Barbera a avut un mare succes în 1940, când Tom şi Jerry au dansat alături de Gene Kelly în filmele de lungmetraj Anchors Aweigh, Invitation to Dance şi Dangerous When Wet.

În următorii 17 ani, Hanna şi Barbera au lucrat împreună, au scris, au produs şi au regizat în total 114 filme de scurtmetraj cu aceste personaje, care au adunat 12 nominalizări şi şapte Premii Oscar, potrivit www.successstories.co.in.

Scooby-Doo

În 1957, la 20 de ani de la apariţia lui Tom şi Jerry, a luat fiinţă Hanna-Barbera Productions, primul studio independent de animaţie care a produs seriale animate de televiziune.

Prima ofertă Hanna-Barbera pentru televiziune a fost Ruff şi Reddy, urmată de The Huckleberry Hound (1958), prima serie de animaţie care a primit un Premiu Emmy. Scooby-Doo, Where Are You a debutat în 1969.

În 1967, studioul Hanna-Barbera a fost achiziţionat de către Taft Broadcasting pentru suma de 12 milioane de dolari, cei doi rămânând însă conducătorii companiei până în 1991.

Citește și Fantoma sumbră care bântuie creația lui Walt Disney

Pe parcursul celor peste 60 de ani de colaborare, legendele desenului animat W. Hanna şi J. Barbera au creat o impresionantă colecţie de personaje animate fără egal în lumea televiziunii (nu mai puţin de 2.000 de personaje).

Echipa Hanna-Barbera a produs peste 3.000 de filme de scurtmetraj şi au câştigat şapte Premii ale Academiei şi opt Premii Emmy, fiind traduse în peste 28 de limbi.

Cei doi creatori de animaţie au fost incluşi în 1994, în „Television Academy Hall of Fame”, potrivit www.imdb.com.

William Hanna a fost căsătorit, timp de 65 de ani, cu Violet Wogatzke, cu care a avut doi copii, David William şi Bonnie Jean.

În 1996, cu ajutorul scriitorului Tom Ito din Los Angeles şi-a publicat autobiografia.

A murit la reşedinţa sa din California, la 22 martie 2001

Registration

Aici iti poti reseta parola