History.info a adunat cele mai neobișnuite 13 evenimente istorice care au rămas necunoscute publicului larg.
-
Prima tentativă de a ajunge în spațiu datează din 1650
Filosoful și teologul John Wilkins (1614-1672) n-a rămas in istorie doar fiindcă s-a căsătorit cu sora mai mică a lui Oliver Cromwell, Robina, ci și fiindcă a întemeiat Societatea Regală britanică.
El a publicat două cărți în care analiza posibilitatea de a călători în spațiu.
Era convins, ca mulți alții, că Luna și restul planetelor sunt locuite și trebuie depuse toate eforturile necesare pentru a stabili contact cu cei care trăiesc acolo.
El a lansat teoria că oamenii sunt ancorați de pământ printr-un tip de magnetism, însă dacă ar atinge o altitudine de 30.000 de metri ar fi capabili să navigheze prin spațiu. Ei nu ar întâmpina probleme de respirație, fiindcă aerul ar fi mult mai rarefiat la acea altitudine.
Împreună cu Robert Hooke, Wilkins a testat prima mașină zburătoare în grădinile Universității din Oxford.
Abia apoi a înțeles că o presupusă călătorie în spațiu este mult mai complicată decât credea el.
N-a mai putut să își continue experimentele fiindcă după înlăturarea lui Cromwell, reinstaurarea monarhiei l-au dus la sărăcie, însă spre finalul vieții și-a revenit, fiind numit episcop de Chester.
-
Au existat peste 600 de tentative de eliminare a lui Fidel Castro
Serviciile secrete cubaneze susțin că de-a lungul vieții sale, 1926-2016, au existat peste 600 de tentative de a-l asasina pe Fidel Castro sau de a destabiliza regimul său. Cele mai multe ar fi fost orchestrate de americani prin intermediul unor agenți sau via cubanezi anti-Castro aflați în exil.
I-ar fi căzut barba de pe urma otrăvirii cu taliu, iar în timpul unei emisiuni radio a luat-o razna din cauza drogului haluginogen LSD.
I-au otrăvit costumul de baie, i-au pregătit o țigară explozivă, apoi i-au plasat o amantă care ar fi trebuit să îl asasineze, dar el ar fi susținut că și-a dat seama de intențiile ei și i-ar fi dat un pistol să tragă, însă aceasta a refuzat.2
A evitat un atentat pe plajă, când i-au pus bombe în scoici, însă acestea au explodat cu 40 de minute întârziere.
Multe dintre tentative nu pot fi probate fiindcă au fost dejucate în faze incipiente.
“Dacă supraviețuirea unor tentative de asasinare ar fi un sport olimpic, atunci aș câștiga medalia de aur”, ar fi spus Castro.
-
Un bărbat cu un picior amputat a testat prima scară rulantă din Londra
Prima scară rulantă a fost inaugurată în 1911 în stația de metrou Earl’s Court din Londra.
În prima zi, nimeni nu a avut curaj să o folosească. Ca să înlăture teama pasagerilor, un angajat cu un picior amputat ar fi călătorit toată ziua pe scara rulantă ca să dovedească faptul că nu e niciun motiv de teamă.
Drept răsplată, compania i-a oferit lui Harris un picior de sprijin din lemn. Acesta se află expus astăzi în Muzeul Transporturilor din Londra.
-
Tsunamiul de caramel
La 15 ianuarie 1919, orașul Boston a fost parțial inundat după ce un container de fier s-a spart și s-au deversat 2,5 milioane de galoane de substanță caramelizată, foarte probabil din cauza supraîncălzirii recipientului.
Un val de aproape patru metri de substanță lipicioasă i-a luat prin surprindere pe oamenii din zonă. A reușit să demoleze clădiri și să ia mașini pe sus. S-au înecat oameni și animale. În total, 21 de oameni au fost uciși și 150 au fost răniți. Operațiunile de curățare au durat mai multe săptămâni, însă localnicii susțin că și după mai multe decenii, în cursul verii se simțea un miros de melasă.
-
Un roman de succes al unui copil de 9 ani
În 1890, Daisy Ashford, o fetiță de nouă ani a început să scrie un roman și l-a uitat în pod la vârsta de 13 ani.
Trei decenii mai târziu a găsit manuscrisul și l-a pasat unui prieten care edita cărți. “Tinerii vizitatori” a apărut în 1919 cu o prefață redactată de autorul cărții Peter Pan, JM Barrie, despre care mulți credeau că este autorul și al acestei cărți.
Criticii au apreciat cartea ca fiind o prezentare fină a obiceiurilor din Epoca Victoriană. Autoarea a obținut sume frumoase de pe urma cărții și s-a mutat la țară. “Îmi plac aerul curat și cecurile regale”, a motivat ea.
-
Pariul Ducelui de Montague
La 16 ianuarie 1749, ora locală 18.30, a apărut un anunț în ziar că cel mai titrat magician din lume va apărea la Teatrul Regal din Londra.
Va realiza lucruri nemaiîntâlnite până atunci.
În 30 de minute, nu mai era niciun loc liber în teatru.
Peste 10 minute li s-a spus că magicianul nu va mai veni și că își vor recupera banii pe bilete.
În apropriere, Ducele de Montague zâmbea satisfacut, tocmai câștigase un pariu cu lordul Chesterfield, căruia îi promisese că va umple un teatru garantând publicului imposibilul.
-
Experimentul bizar
La 16 aprilie 1968 un ziar francez invita cititorii să trimită data și locul nașterii cu promisiunea că vor primi un horoscop personalizat de zece pagini.
La final, 94% dintre cei care au trimis datele persoanele s-au declarat mulțumiți de acuratețea horoscopului, fără să își dea seama că toți au primit aceleași hârtii.
Profilul din cele zece pagini este al unui bărbat real născut în Auxerre la 17 ianuarie 1897.
A devenit cunoscut ca Dr. Marcel Petiot, un criminal în serie care în perioada interbelică a ucis peste 60 de persoane. A fost decapitat la 25 mai 1946.
-
Amendă pentru ”violență domestică extremă”
În anii 1930, brutarul Henri Littiere din Paris avea o problemă conjugală majoră: soția sa nu reușea să îi fie fidelă. A vizitat un muzeu medieval și a găsit o centură de castitate. La întoarcere acasă, și-a dus nevasta la un fierar și i-a montat o astfel de centură.
Femeia a fost de acord. După câteva zile, când unul dintre amanții ei a vizitat-o, doamna Littiere i-a arătat că nu mai e nicio soluție. Acesta s-a enervat și l-a reclamat pe soțul femeii la poliție pentru violență domestică.
Soții au apărut la tribunal la 21 ianuarie 1934, Henri fiind acuzat de violență domestică și cruzime. Deși soția a declarat că nu a fost deranjată, bărbatul a primit trei luni de închisoare cu suspendare și o amendă de 50 de franci.
-
Interzicerea fumatului în public pentru femei
La 22 ianuarie 1908, Katie Mulcahey a fost arestată în New York fiindcă și-a aprins o țigară pe stradă.
Delictul femeii era acela de a fi încălcat Actul Sullivan, o lege municipală inițiată de un anume Sullivan, care interzicea femeilor, și doar femeilor, să fumeze în public.
Sullivan răspundea presiunilor unui lobby creștin antitutun, care identifica fumatul cu imoralitatea.
Katie a fost arestată la o zi de la adoptarea actului fără să știe că e ilegal ceea ce face. “Am dreptul să fumez oriunde ca și dumneavoastră. Nu am auzit de legea asta și nici nu vreau să aud. Niciun bărbat nu îmi va dicta mie”, a spus ea judecătorului.
A fost amendată cu 5 dolari. Actul Sullivan a fost anulat peste două săptămâni, dar a declanșat lupta femeilor pentru dreptul de a vota, adoptat în final de Congresul american la 4 iunie 1919.
-
O muncă de-o viață redusă la 40 de secunde
Numarul pi are un infinit de zecimale. Varianta cea mai cunoscută a Constantei lui Arhimede este redusă la 3,14. Matematicianul amator William Shanks (1812-1882) nu s-a mulțumit cu atât și pe durata vieții sale a încercat să calculeze cu exactitate toate zecimalele.
A ajuns doar până la 707. După aproape 60 de ani, folosind un calculator mecanic, matematicianul DF Ferguson a stabilit că acesta greșise ultimele 180 de zecimale. La sfârșitul anilor 1940, un calculator ENIAC a calculat în 70 de ore primele 2037 de zecimale din numărul Pi.
În 1958, un calculator IBM a reușit în 40 de secunde ceea ce lui Shanks i-a luat o viață întreagă. Zecimala un milion a fost stabilită în 1973, iar zecimala un miliard în 1995.
-
Un rege a obligat nobilii să pupe mâna unui cadavru
Regele Alfonso al IV-lea al Portugaliei a avut apucături dictatoriale.
A interzis nunta fiului său don Pedro (Peter I al Portugaliei) cu Ines Piras de Castro, o fată din flori.
Cei doi s-au căsătorit în secret, iar Alfonso a trimis-o la o mânăstire.
În ianuarie 1355 a trimis trei asasini să scape de ea. Alfonso a murit după doi ani.
Ajuns pe tron, Pedro i-a decapitat pe doi dintre criminali, al treilea reușind să scape. Astăzi, în Portugalia, cei care se consideră descendenți ai celui de-al treilea criminal, sărbătoresc fugă acestuia printr-un picnic în primul weekend din iunie.
Ulterior, Pedro a cerut deshumarea cadavrului soției sale. A așezat osemintele în haine împărătești pe un tron în dreapta lui și le-a cerut curtenilor și nobililor din regat să vină pe rând să îi sărute mâna și să îi prezinte omagiile cuvenite, ceea ce au și făcut fără nicio ezitare.