Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > UE tocmai a mai declanșat o criză după cea energetică?
Articole online

UE tocmai a mai declanșat o criză după cea energetică?

Potrivit presei germane, rezervele actuale de magneziu din Germania și din întreaga Europă sunt de așteptat să se epuizeze la sfârșitul lunii noiembrie 2021.

 

China, cel mai mare producător

Asociația germană WV Metalle a tras un semnal de alarmă și solicită guvernului german să negocieze intens cu omologii săi chinezi. Ideea nu e deloc rea, având în vedere că Beijingul are practic monopol asupra acesti metal, dat fiind că produce aproximativ 87 la sută din acest metal care e folosit în industria auto, construcții, ambalaje și inginerie.

Să explicăm un pic cum stau lucrurile. Cea mai mare parte din magneziu provine din fabricile din orașul Yulin din provincia Shaanxi.
Acum aproximativ o lună, guvernul din această provincie a Chinei a ordonat ca aproximativ 35 din cele 50 de fabricile de magneziu să se închidă până la sfârșitul anului, iar restul să-și reducă producția cu 50%. Măsurile au fost luate pentru că Beijingul se confruntă cu o criză majoră de energie, iar aceste fabrici sunt mari consumatoare de energie. Magneziul nu e găsește în natură în formă pură, ci în numeroși compuși minerali. Pentru a recupera magneziultrebuie folosite cuptoarele de topire. În funcție de proces, minereul trebuie încălzit la temperaturi de peste 1000 de grade. Cu fabricile închise, piața a luat-o razna depășind 9.000 de dolari pe tonă.

China e de vină sau Uniunea Europeană?

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, analiștii din Occident suspectează că Beijingul limitează în mod deliberat exporturile de materii prime în favoarea propriei industrie auto și, prin urmare, este „un jucător iresponsabil în economia globală/Ziariștii de la Pravda, care exultă ori de cîte ori UE dă cu oiștea-n gard, spun însă că vina este a Bruxellesului, care a făcut presiuni mari asupra Chinei să ia măsuri drastice de protejare a climei riscând în caz contrar să plătească taxe uriașe.

SUA, Rusia, Kazahstanul au o producție proprie de magneziu, dar producția lor se ridică la aproximativ 5% pe plan mondial. Magneziul obținut în Statele Unite nu acoperă nici propriile nevoi. A existat producție în Europa, dar a fost închisă din cauza nerentabilității.

Registration

Aici iti poti reseta parola