Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ungurii îl caută la ADN pe regele Matei Corvin ca să vadă dacă-i pot înlătura sângele românesc
Articole online

Ungurii îl caută la ADN pe regele Matei Corvin ca să vadă dacă-i pot înlătura sângele românesc

Cunoscut în cronicile româneşti drept Matei Corvin sau Mateiaş Corvin, Matei Corvin a fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei şi a domnit între 1458 şi 1490, anul în care a murit la Viena, otrăvit cu plumb de medicul său.

A fost al doilea fiu al lui Iancu (Ioan) de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi, ulterior, guvernator şi regent al Ungariei.

Viitorul rege s-a născut în 1443 la Cluj, ca al doilea fiu al lui Ioan de Ioan de Hunedoara a fost un renumit conducător militar, descendentul unui cneaz valah (român), pe nume Voicu.

Într-un document de donație al posesiunii Hunedoara, datat la 18 octombrie 1409 apar nominalizați Voyk sau Woyk, filius Serbe ori Serba, cu frații săi Magas și Radul, vărul lor Radul și fiul lui Woyk, anume Iohannes.

Fiind vorba despre români, variantele în limba română ale acestor nume, trebuie să fi fost Voicu, Șerbu sau Șerban, Mogoș, Radul și Ioan sau Iuon. Cu alte cuvinte, străbunicul regelui Matia s-a numit Șerbu (Șerban), bunicul Voicu, unchii Mogoș și Radul, iar tatăl Ioan (Iuon).

Mama lui Matia a fost Erzsébet Szilágyi (Elisabeta), dintr-o familie de nobili maghiar cu foarte mare influență, fiica căpitanului László Szilágyi de Horogszeg (Ladislau) al cetății de la Bradics și sora lui Mihai Szilágyi, voievod transilvănean și regent ungar.

Acum, Institutul de cercetare a maghiarimii va demara cercetări cu scopul de a stabili originea familiei Huniazilor, astfel, şi originea regelui Matia Corvin.

Locul important al regelui în istoria Ungariei explică eforturile autorităţilor în stabilirea şi, eventual, exploatarea propagandistică a descoperirilor legate de originea sa.

Informaţia referitoare la noile cercetări a fost difuzată de publicaţia Magyar Nemzet, scrie antena3.ro.

Cercetările au început prin deschiderea mormântului din Croaţia al lui Ioan Corvin, considerat fiul nelegitim a lui Matei Corvin.

La eveniment a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler, sub conducerea căruia se s-au efectuat anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád, păstrate în Biserica Matei.

Ministrul maghiar a declarat:

„Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii noştri de stat remarcabili.

Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin.

Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár. Bazilica de aici, ctitorită de Sfântul Ştefan, constituie o scenă deosebit de importantă a istoriei ungare.

Timp de o jumătate de mileniu, aproape fiecare domnitor al nostru a fost încoronat aici, iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici. Însă în perioada turcilor mormintele au fost prădate, iar biserica, distrusă.

În secolul XIX a început explorarea locului şi a mormintelor regale, dar au fost găsite atunci intacte doar rămăşiţele pământeşti ale lui Béla III şi ale soţiei sale, care au ajuns în Biserica Matei.

Restul oaselor au fost strânse şi se află acum în osariu.

Chestiunea originii rămâne deschisă.

În schimb, cercetările de acum vor demonstra cu exactitate originea Huniazilor, deoarece vom folosi aceeaşi metodă arheo-genetică, prin care am determinat anterior, la cercetarea oaselor lui Béla III, genomul lui Árpád, grupul haplo al familiei domnitorului.

Rezultatele vor fi comunicate la momentele potrivite ale cercetării de către grupul de experţi”.

Registration

Aici iti poti reseta parola