Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Unde începe al III-lea război mondial? Pregătiri intense de război în celălalt capăt al lumii
Articole online

Unde începe al III-lea război mondial? Pregătiri intense de război în celălalt capăt al lumii

Autoritățile de la Washington și Tokyo au ajuns la un acord privind costurile pe care le implică desfășurarea a 50 000 de soldați americani în Japonia. Americanii vor primi 9,2 miliarde de dolari în următorii cinci ani, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă a costurilor pentru Tokyo.
Totodată s-au conceput și planurile de acțiune pentru o eventuală debarcare a trupelor chineze în Taiwan.

Bază în Japonia pentru un posibil conflict în Taiwan

Prezentat pentru prima dată de agenția de presă Kyodo, care citează surse oficiale japoneze, planul prevede înființarea unei baze avansate de operare pe insulele de sud-vest. Corpul Marin al SUA urmează să disloce rapid trupe.

„Forțele de autoapărare ale Japoniei și armata americană au întocmit un proiect de plan de operațiune comună care ar permite instalarea unei baze de atac de-a lungul lanțului de insule Nansei din sud-vest, în cazul unei situații neprevăzute în Taiwan, potrivit unor surse din guvernul japonez”, relatează ziariștii de la Kyodo.

Potrivit planului, Forțele armate de autoapărare ale Japoniei (numele oficial al armatei japoneze) urmează, în primul rând, să furnizeze sprijinul logistic. E vorba, în special, de liniile de aprovizionare.

China și Japonia poartă un „război” de acuzații și amenințări

Guvernul de la Tokyo a renunțat în ultimele luni de la poziția mai degrabă neutră în problema Taiwanului la un sprijin ferm și foarte vocal pentru Washington. Această schimbare a provocat reacții dure din partea Beijingul, care a lansat mai multe avertismente și amenințări la adresa guvernului japonez.

Japonezii se așteaptă, de altfel, la represalii din partea chinezilor în cazul unui conflict în Taiwan. „O astfel de desfășurare ar face insulele ținta atacului armatei Chinei, punând în pericol viața rezidenților de acolo. Ar fi necesare modificări legale în Japonia ca să realizeze planul, au spus sursele”.

Americanii nu au confirmat încă acordul pentru planurile de urgență, care par să facă parte din eforturile de a sprijini aliații regionali pentru a ține China sub control.

Potrivit The Hill, „Washington și Tokyo ar ajunge probabil la un acord pentru a începe crearea unei versiuni oficiale a unui astfel de plan la dialogul 2 + 2, o întâlnire de securitate la nivel înalt între oficialii diplomatici și ai apărării în ianuarie”.

Informații că armatele americane și japoneze poartă discuții pentru a pune în aplicare planuri de intervenție în cazul unei ofensive chineze asupra Taiwanului au apărut pentru prima dată în noiembrie. De exemplu, The South China Morning Post scria la acea vreme: „China a fost avertizată să rămână atentă la posibilitatea ca Japonia să intervină militar în cazul unui atac asupra Taiwanului”.
Un document de cercetare spunea că gesturile recente de sprijin pentru insulă indică faptul că Japonia și Statele Unite au discutat acest scenariu și fac planuri pentru a descuraja Beijingul să folosească forța pentru a invada insula”.

Între timp, Beijing și Tokyo sunt implicate într-un „război” de amenințări și acuzații cu privire la pescuit și drepturile teritoriale asupra unor insule nelocuite pe care ambele țări le revendică, scrie zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola