Unabomber a căzut într-o zi de 3 aprilie. Cine l-a turnat

 

Pe 3 aprilie 1996, Ted Kaczynski a fost arestat în cabana sa din Montana.

Theodore Kaczynski, născut pe 22 mai 1942 în Illinois, cunoscut și ca Unabomber, este un fost matematician american și critic social opozant al industrializării, care a dus o campanie de atentate cu bombă prin poștă.

Dovedind o inteligență extraordinară încă din copilărie, Kaczynski a absolvit la Harvard, apoi și-a luat doctoratul în Matematică la Universitatea din Michigan.

La vârsta de 25 de ani a devenit asistent universitar la Universitatea din California, Berkley, dar a renunțat la acest post doi ani mai târziu.

Izolat și periculos

În 1971 s-a izolat într-o cabană fără electricitate și apă curentă în Lincoln, Montana unde a început să învețe tehnici de supraviețuire într-o încercare de a deveni independent.

Între 1978 și 1995, Kaczynski a trimis un număr de 16 bombe având ca țintă oameni din cadrul universităților și transporturilor aeriene, omorând trei persoane și rănind alte 23.

Kaczynski a trimis o scrisoare ziarului The New York Times în data de 24 aprilie 1995 promițând că „renunță la terrorism” dacă The Times și The Washington Post îi vor publica manifestul.

În cadrul acestui manifest, intitulat „Societatea industrială și viitorul ei”, susținea că atentatele au fost doar o măsură extremă, dar necesară, pentru atragerea atenției asupra eroziunii libertății omenești, din cauza avansului tehnologic și al implicațiilor care rezultă din acesta.

Soluția propusă constă în distrugerea completă a întregii societății tehnico-industriale și revenirea la stadiul primitiv și comunal al vieții.

Dat în vileag de frate

În urma unei ample acțiuni derulate de FBI pentru capturarea lui, acesta a fost prins în final după ce fratele lui Ted, David, i-a recunoscut scrisul publicat în ziar. Ca să evite condamnarea la moarte, Kaczynski a pledat vinovat, iar în acest moment își ispășește sentința de condamnare pe viață în închisoarea de maximă siguranță Admax din statul Colorado, scrie Wikipedia.

 

Parteneri