Lumea întreagă îl știe pe Împăratul Napoleon I, dar americanii se mândresc cu o rudă de-ale acestuia. Mai exact, cu strănepotul său.
Charles Joseph Bonaparte-Patterson. Despre el este vorba.
Familia corsicană Buonaparte își avea originile în mica nobilime italiană care emigrase în Corsica în secolul al XVI-lea.
Tatăl lui Napoleon I, Nobile Carlo Buonaparte, un avocat, a fost numit reprezentantul Corsicii la curtea lui Ludovic al XVI-lea în 1777.
Influența dominantă în copilăria lui Napoleon a avut-o mama sa, Maria Letizia Ramolino, a cărei disciplină fermă a temperat un copil turbulent.
El avea un frate mai mare, Joseph, și șase mai mici: Lucien, Elisa, Ludovic, Pauline, Caroline și Jérôme.
Rude de-ale Împăratului sunt multe, și chiar cu biografii interesante. De exemplu, Louis Napoleon a luptat în Rezistența Franceză în Cel de-al Doilea Război Mondial, iar Eugenio Luis, fiul lui Napoleon al III-lea și al spaniolei Eugenia de Montijo, a luptat împotriva zulușilor.
Acum vom vorbi despre un alt descendent, Charles Joseph Bonaparte, care a fost Procuror General în Statele Unite, și în al cărui mandat s-a creat Biroul de Investigații (BOI), devenit Biroul Federal de Investigații (FBI).
Toți acești Bonaparte aveau un singur lucru în comun: nu erau descendenți direcți din Napoleon I, care a avut un singur fiu, care nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut urmași (deși unii sugerează că a fost tatăl faimosului Maximilian al Austriei, majoritatea istoricilor afirmă că era steril). Cel care a perpetuat numele de Bonaparte a fost Jerome, cel puțin în privința celor trei nume menționate mai sus.
Jerome era cel mai mic dintre frați. S-a căsătorit de două ori, prima oară în SUA, unde s-a stabilit, și a doua oară cu Prințesa Catherine von Wurttemberg. A avut urmași cu ambele.
Primul născut a fost american: Jerome Napoleon Bonaparte, căruia americanii i-au adăugat diminutivul Bo.
În 1803, Jerome Bonaparte s-a îndrăgostit de o americancă foarte bogată, dar încă minoră, al cărei nume era Elizabeth Patterson. Iubirea a fost atât de mare, încât Jerome a decis să o ia de soție.
Fără a cere aprobarea fratelui său, Împăratul francezilor, Jerome s-a căsătorit în Baltimore, Statele Unite. Fericirea celor doi nu a durat prea mult.
În 1805, când Jerome decide să meargă în Franța împreună cu soția sa, însărcinată, fratele său le interzice să debarce pe teritoriul francez și, mai mult decât atât, anulează căsătoria printr-un decret imperial.
După ce a născut la Londra, Elizabeth a plecat înapoi în Baltimore, împreună cu copilul ei, Jerome-Napoleon Bonaparte. Și fără soț, căruia Napoleon I îi pregătise altă soartă.
Peste ani, în 1881, acesta s-a căsătorit și a devenit tatăl lui Charles Joseph.
Nepotul lui Jerome Bonaparte, care era fratele cel mic al Împăratului, Charles Joseph Bonaparte s-a născut în Baltimore, Maryland, la 9 iulie 1851.
După ce a absolvit Colegiul Harvard în 1871, s-a înscris la Facultatea de Drept la Harvard, pe care a absolvit-o în 1874.
Bonaparte s-a întors în Baltimore.
În acea perioadă corupția la nivel oficial era larg răspândită în Statele Unite, iar situația politică din Maryland era considerată drept cea mai proastă din țară.
Bonaparte a devenit interesat de reforma civică, acuzând politicienii că sunt mână în mână cu interlopii.
Bonaparte a fost membru al Partidului Republican, deși nu era foarte activ.
În 1892, Bonaparte și Theodore Roosevelt s-au întâlnit în Baltimore și au discutat despre reforma în domeniul justiției.
Charles Joseph Bonaparte-Patterson este numit în 1906 Attorney General al Statelor Unite (Procuror General) – un fel de ministru al Justiției.
A fost însărcinat de președintele Theodore Roosevelt cu lupta împotriva crimei organizate.
În acest scop a înființat, la 26 iulie 1908, Biroul de Investigații (BOI), pe atunci constituit doar din 10 agenți secreți, care a devenit în 1935, pe când avea 23 de membri, Federal Bureau of Investigations (FBI).
Bonaparte a rămas Procuror General până la finele mandatului lui Roosevelt, în 1909. A murit la 28 iunie 1921, la reședința sa, Bella Vista, de la periferia orașului Baltimore, din cauza unei infecții virale care afecta sistemul nervos central.