Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un singur ban de aur i-a schimbat viața! Își datorează bogăția neașteptată regelui Henric al III-lea.
Articole online

Un singur ban de aur i-a schimbat viața! Își datorează bogăția neașteptată regelui Henric al III-lea.

Dumnezeu i-a pus mâna în cap unui căutător de comori din Marea Britanie. Detectorul său de metale l-a ajutat să descopere una dintre „primele monede de aur” din Anglia în Hemyock, Devon.

Detectorul de metale i-a adus o avere

Moneda, extrem de rară, datează din 1257 și îl înfățișează pe regele Henric al III-lea, Ea a fost vândută unui colecționar britanic pentru suma record de 648.000 de lire sterline (aproape 770 de mii de euro), deși are un diametru mai mic de un inch.
Norocosul Michael Leigh-Mallory, cel care a dezgropat moneda anul trecut, habar nu avea că există numai opt astfel de monede în întreaga lume, cele mai multe în muzee sau că de 260 de ani nu a mai fost descoperită o astfel de monedă.
Pur și simplu a postat o poză cu ea pe Facebook și așa s-a ajuns ca bănuțul de aur să fie evaluat la Spink Auctioneers din Londra.

Licitația s-a dovedit un succes uriaș

„Nu numai că aceasta este acum cea mai valoroasă monedă găsită din istoria Marii Britanii, ci și cea mai valoroasă monedă medievală englezească vândută vreodată la licitație”, a declarat Gregory Edmund, specialist la Spink & Son.
Michael Leigh-Mallory va împărți banii rămași după achitarea taxelor cu proprietarul terenului.

O monedă prost evaluată la vremea ei

Henric al III-lea a fost rege al Angliei din 1216 până la moartea sa în 1272. Specialiștii susțin că aproximativ 52.000 de monede de acest fel au fost bătute după ce Henric al III-lea a cerut ca toate plățile să fie făcute în aur.
Monedele au fost fabricate din aur adus din Africa de Nortd și aveau o greutate de două ori mai mare decât un ban de argint. Au fost evaluate la 20 de pence, ceea ce înseamnă cam 60 de lire sterline în banii de astăzi.

Imediat a devenit evident că monedele erau neviabile din punct de vedere financiar, deoarece valoarao valorează mai puțin decât greutatea lor în aur.
De altfel, după moartea lui Henric, monedele sale au fost topite și înlocuite cu bani cântăriți corect în 1257, scrie Daily Mail

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola