Pentru prima dată, ceea ce se numeşte în prezent „fax”, a fost trimis peste Oceanul Atlantic prin telegrafie fără fir (wireless).
Un mesaj scris de C. V. Van Anda, redactor-manager al publicaţiei The New York Times, a fost transmis din Annapolis, Maryland către Malmaison, în Franţa, unde se aflau laboratoarele inventatorului Edouard Belin.
Transmiterea a fost efectuată de aparatul numit Belinograf, care de ceva timp era folosit în Europa pentru transmiterea mesajelor scrise de mână şi a fotografiilor.
Bélinographe era un sistem capabil să trimită imagini fotografice la distanţă prin reţele de telegraf şi de telefonie.
A fost realizat în 1907, de Belin.
În 1913, a dezvoltat un Belinograf portabil pentru utilizarea de către reporteri.
În 1914, o fotografie a preşedintelui Poincaré inaugurând Târgul-Expoziţie din Lyon era transmisă prin „belinogramă” printr-un sistem telefonic.
În 1921 procesul a fost îmbunătăţit, astfel încât să poată fi trimise şi prin unde radio.
Documentul original, înfăşurat pe un cilindru rotativ, era scanat de un fascicul de lumină reflectat pe o celulă fotoelectrică pentru a converti variaţiile de intensitate primite, în semnale electrice transmise prin fire radio sau telefonice.
Imaginea a fost primită în şapte minute, de un Belinograf instalat la Malmaison, în Franţa, şi a fost confirmată de Edouard Belin.
Copia obţinută din instrument avea două mici defecte: lipsea ziua lunii şi prima iniţială a semnăturii era slab vizibilă, în rest mesajul era perfect clar şi reproducerea scrisului de mână era exactă.
Imaginea primită a demonstrat astfel că fotografiile pot fi scanate pentru a fi transmise prin radio.
The New York Times scria a doua zi, pe 5 august 1921, „Facsimilul unui mesaj, trimis din New York, este obţinut în şapte minute la Paris”.
S-a depăşit astfel distanţa de 600 de kilometri pe care s-au trimis în Europa fotografii scanate, ajungându-se dintr-odată la peste 5.000 de kilometri.
Scopul invenţiei este dezvăluit de declaraţia dr. Belin, în momentul primirii imaginii de peste Atlantic „este perfect posibil să trimită o pagină întreagă tipărită a unui ziar în aproximativ acelaşi timp!”.
Echipamentul său a fost adoptat în Marea Britanie în 1928.
A fost folosit aproape exclusiv de agențiile de ştiri europene în anii 1930 şi 1940, când termenul „Belino” a intrat în uz general pentru toate tipurile de transmisii de imagini.
Acesta se află la originea aparatului de fax şi a fotocopiatorului, al cărui principiu de funcţionare este identic, potrivit www.futura-sciences.com, citat de Agerpres.