Împlinirea a 500 de ani de la moartea lui Rafael a creat însă o mare polemică între organizatori.
În miezul scandalului se află un splendid portret al Papei Leon al X-lea (foto), păstrat la Galeriile Uffizi din Florența, care participă cu un sfert din totalul operele lui Rafael expuse la Palatul Quirinal din Roma.
Comitetul științific al muzeului florentin a apreciat că „Portretul lui Leon al X-lea cu doi cardinali”, pictat între 1518 și 1519, este prea fragil pentru a fi scos din galerie și transportat, scrie AFP.
Drept urmare, comitetul a demisionat în bloc săptămâna trecută, în semn de protest față de decizia directoarei Uffizi, nemțoaica Eike Schmidt, de a trece peste expertiza sa și a expedia totuși pictura la Roma.
Într-un articol publicat în cotidianul La Repubblica, cei patru membri ai comitetului amintesc că respectivul tablou, care a făcut senzație în timpul lui Rafael, face parte din lista celor 24 de lucrări netransportabile, întocmită de Uffizi pe 9 decembrie, și avertizează că opera poate suferi daune ireparabile.
Expoziția omagială Rafael se deschide joi, 5 martie. Ea este rodul a trei ani de muncă, permițând strângerea a o sută de opere ale pictorului, mort la doar 37 de ani, în 1520, la Roma.
Celebru pentru perfecțiunea și grația picturilor, Rafael formează împreună cu Michelangelo și cu Leonardo un fel de trinitate a geniilor Renașterii.
În afară de Uffizi, au împrumutat lucrări Muzeul Luvru de la Paris, National Gallery de la Londra și Washington, precum și Prado de la Madrid.
Printre lucrările cele mai faimoase ale lui Rafael, expuse la Roma se află „Fecioara și trandafirul” sau portretele Papei Leon al X-lea sau ale scriitorului și diplomatului Baldassare Castiglione.
Onorat încă din timpul vieții, Rafael a avut parte de onoruri grandioase la Vatican și a fost înmormânat la Panteonul din Roma.
În afara capitalei Italiei, Urbino, orașul natal al artistului, și Milano organizează expoziții omagiale.
În ciuda morții sale premature, pictorul a lăsat o operă importantă, din care o mare parte se află la Vatican, cum ar fi de pildă faimoasele „Camere ale lui Rafael”, o suită de săli de recepție în partea publică a apartamentelor papale.
Acolo se află celebra „Școală de la Atena”, care îi reprezintă pe marii filosofi greci, unii dintre ei împrumutând trăsăturile unor contemporani ai lui Rafael: de pildă, Michelangelo îl întruchipează pe Heraclit.
Marea expoziție de la Roma va fi deschisă până pe 2 iunie și s-au bătut toate recordurile de rezervări: 70.000 de persoane și-au cumpărat deja biletele în ciuda temerilor provocate de coronavirus.
Italia este țara din Europa cea mai afectată de epidemie.