Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Un oficial spațial rus prezice o „avalanșă” de defecțiuni tehnice pe Stația Spațială Internațională după 2024
Articole online

Un oficial spațial rus prezice o „avalanșă” de defecțiuni tehnice pe Stația Spațială Internațională după 2024

sateliti

Un oficial spațial rus prezice o „avalanșă” de defecțiuni tehnice pe Stația Spațială Internațională după 2024

Directorul Roscosmos, Iuri Borisov, se așteaptă la o „avalanșă” de defecțiuni tehnice la bordul ISS din cauza hardware-ului îmbătrânit al acesteia, potrivit unei declarații publicate vineri pe site-ul agenției spațiale ruse, Roscosmos, preluată de Insider

„Dacă vorbim despre momentul încetării participării Rusiei la proiectul ISS, am anunțat că intenționăm să facem acest lucru nu din 2024, ci după 2024”, a declarat Borisov. „Pe baza opiniei inginerilor noștri, a specialiștilor în fiabilitate, care prezic că după 2024 sunt posibile procese de tip avalanșă din cauza defecțiunilor diferitelor echipamente din modulele ISS”.

Borisov a adăugat că Rusia ar putea ieși de pe ISS la mijlocul anului 2024, când expiră angajamentul națiunii pe stație, sau chiar mai aproape de 2025.

NASA se așteaptă să continue să opereze ISS până în 2030, în ciuda problemelor tehnice care s-au înmulțit în ultimii ani.

Pe segmentul rusesc al stației au apărut fisuri. În 2020, o toaletă de pe acest segment s-a defectat, temperaturile au crescut în mod misterios, iar un sistem de alimentare cu oxigen s-a defectat. În septembrie 2019, modulul Zvezda, care oferă locuințe pentru cosmonauți, a început să aibă scurgeri de aer.

Având în vedere că astfel de probleme se înmulțesc, Borisov a declarat că ar fi mai economic pentru Rusia să investească în construirea unei noi stații.

„Astăzi, timpul pe care cosmonauții noștri, inclusiv astronauții americani, îl petrec pentru a căuta posibile defecțiuni și a le elimina, începe să depășească toate limitele rezonabile”, a adăugat Borisov. „Acest lucru se face în detrimentul cercetării științifice. Atunci când petreci timp pentru recuperare, acesta nu rămâne pentru programele științifice”, a spus el.

După ce s-a confruntat cu sancțiuni globale pentru invazia sa în Ucraina, la începutul anului 2022, Rusia a anunțat că nu va mai vinde motoare de rachetă către SUA. De asemenea, ea a întrerupt colaborarea științifică cu Germania la bordul ISS.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola