Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un mormânt din Epoca de Piatră dezvăluie noi informații despre practicile preistorice de înmormântare
Articole online

Un mormânt din Epoca de Piatră dezvăluie noi informații despre practicile preistorice de înmormântare

copil

Un mormânt din Epoca de Piatră dezvăluie noi informații despre practicile preistorice de înmormântare

Arheologii de la Universitatea din Helsinki au excavat mormântul unui copil adolescent în Majoonsuo, situat în municipalitatea Outokumpu din estul Finlandei, potrivit Heritage Daily.

Săpăturile au descoperit rămășițe umane limitate, fiind descoperiți doar câțiva dinți de la defunctul care, potrivit unui studiu antropologic, ar fi avut între 3 și 10 ani.

Au fost descoperite, de asemenea, două vârfuri de săgeată transversală din cuarț și două posibile obiecte din cuarț. Pe baza formei vârfurilor de săgeată și a datării la nivelul țărmului, s-a estimat că înmormântarea datează din perioada mezolitică.

De asemenea, echipa a descoperit fragmente mici de pene de pasăre, fire de păr de canini și mamifere și fibre vegetale prin analiza solului. În mod normal, rămășițele organice din Finlanda se degradează din cauza nivelului ridicat de aciditate din sol, ceea ce face ca foarte puține exemple din epoca de piatră să conțină obiecte sau rămășițe organice.

arheologi

Din probele de sol, au fost identificate în total 24 de fragmente microscopice (0,2-1,4 mm) de pene de pasăre, majoritatea provenind din puf. Șapte fragmente de pene au fost identificate ca provenind din puful unei păsări de apă (Anseriformes), care ar fi putut fi folosite pentru confecționarea de îmbrăcăminte.

A fost identificat un fragment de pană de șoim (Falconidae), care ar fi putut face parte din arcul săgeților atașate la vârfurile de săgeți sau, de exemplu, din pene folosite pentru a decora hainele.

Au fost identificate, de asemenea, 24 de fragmente de păr de mamifere, cu o lungime cuprinsă între 0,5 și 9,5 mm, pe lângă cele trei fire de păr de canin, probabil un prădător, găsite pe fundul mormântului. Firele de păr pot proveni, de asemenea, de exemplu, din încălțăminte confecționată din piele de lup sau de câine.

De asemenea, este posibil ca un câine să fi fost așezat la picioarele copilului

„Câini îngropați împreună cu decedații au fost găsiți, de exemplu, la Skateholm, un celebru loc de înmormântare din sudul Suediei care datează de aproximativ 7.000 de ani”, spune profesorul Kristiina Mannermaa, de la Universitatea din Helsinki.

„Descoperirea din Majoonsuo este senzațională, chiar dacă au rămas doar fire de păr de la un animal sau animale – nici măcar dinți. Nici măcar nu știm dacă este vorba de un câine sau de un lup”, spune ea, adăugând: „Metoda folosită, demonstrează că pot fi găsite urme de blană și pene în morminte vechi de câteva mii de ani, inclusiv în Finlanda”.

„Toate acestea ne oferă o perspectivă foarte valoroasă asupra obiceiurilor de înmormântare din epoca de piatră, indicând modul în care oamenii pregăteau copilul pentru călătoria de după moarte”, spune Kirkinen.

Registration

Aici iti poti reseta parola