Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Un craniu vechi de două mii de ani schimbă istoria lumii! Experții sunt șocați
Articole online

Un craniu vechi de două mii de ani schimbă istoria lumii! Experții sunt șocați

 

Acum 2000 de ani să făceau operații chirurgicale complicate

Oamenii de știință care l-au studiat susțin că are nu mai puțin de 2000 de ani. Dar nu vechimea i-a lăsa muți de uimire, ci faptul că acest craniu reprezintă o dovadă clară că în America precolumbiană, cu 2000 de ani în urmă se făceau asemenea operații chirurgicale.
Muzeul din Oklahoma susține că acest craniu este unul dintre „cele mai interesante” exponate ale sale. Se crede că provine de la un războinic peruan se crede că acesta a fost grav rănit în luptă, dar chirurgii peruvieni au efectuat o intervenție miraculoasă. Mai exact, i-au implantat o bucată de metal pentru a-i repara craniul fracturat.
„Nu știm compoziția aliajului din care au făcut placa. Știm, însă, că ea a fost a fost utlizată pentru a ajuta la legarea oaselor rupte.
„Deși nu putem garanta că a fost utilizată anestezia, știm că au existat multe remedii naturale pentru procedurile chirurgicale în această perioadă.”

Pacientul a supraviețuit

Experții spun că procedura efectuată pe craniu demonstrează că popoarele antice erau capabile să efectueze intervenții chirurgicale și proceduri medicale complexe.
„Nu avem o mulțime de informații despre această piesă, dar știm că războinicul a supraviețuit procedurii.Pe baza osului rupt din jurul reparației, puteți vedea că este strâns îmbinată. A fost o intervenție chirurgicală reușită.”
Antropologul fizic John Verano Universitatea Tulane a declarat pentru National Geographic : „Ei (chirurgii antici peruvieni) au aflat devreme că acesta este un tratament care ar putea salva vieți. Avem dovezi copleșitoare că trepanarea nu a fost făcută pentru a crește gradul de conștiință sau în scop ritual, ci este legată de pacienții cu leziuni grave ale capului, [în special] fracturi de craniu.”

Straniul obicei al alungirii craniului

Operația suferită nu este singurul lucru care atrage atenția asupra acestui exponat. Craniul are o formă aparte- e mult mai alungit decât ar fi normal. Experții susțin că acest lucru a fost „realizat prin înfășarea capului începând de la o vârstă foarte fragedă”. De altfel, experții susțin că forma alungită a craniului este o dovadă a faptului că războinicul avea un statut social special.”
Zona în care a fost dezgropat craniul din Peru este cunoscută de mult timp pentru chirurgii care au inventat o serie de proceduri complexe pentru a trata un craniu fracturat, scrie Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola