Evenimentul Istoric > Articole online > Uluitoarea decizie a Regelui Suediei. Ce se întâmplă cu cinci dintre nepoţii săi
Articole online

Uluitoarea decizie a Regelui Suediei. Ce se întâmplă cu cinci dintre nepoţii săi

Doi fii ai lui Carl Philip şi ai Prinţesei Sofia şi trei copii ai Prinţesei Madeleine şi ai lui Chris O’Neill – nepoţii Regelui Carl Gustaf al XVI-lea şi ai Reginei Silvia – nu vor mai avea îndatoriri regale, a anunţat Regele într-o declaraţie oficială publicată de Casa Regală a Suediei.

Cu toate acestea, ei vor fi în continuare membri ai familiei regale, dar nu şi ai Casei Regale.

„Prinţul Alexander, Prinţul Gabriel, Prinţesa Leonore, Prinţul Nicolas şi Prinţesa Adrienne vor continua să fie membri ai Familiei Regale. Totuşi, ei nu vor mai fi alteţe regale şi, în viitor, nu vor mai avea îndatoririle care le revin unui şef de stat”, se arată în documentul citat de The Local.

Nepoţii au vârste cuprinse între unu şi cinci ani. Lor li se vor retrage titlurile de Duce şi Ducesă.

Prinţul Alexander este Duce de Södermanland, Prinţul Gabriel este Duce de Dalarna, prinţesa Leonore este Ducesă de Gotland, Prinţul Nicolas este Duce de Ångermanland, iar Prinţesa Adrienne este Ducesă de Blekinge.

Titlurile de Prinţ şi Prinţesă le vor rămâne, dar cu titlu personal, adică nu vor avea dreptul la ele viitorii soţi sau copiii.

Decizia nu îi vizează pe Prinţesa Estelle şi pe Prinţul Oscar – copiii Prinţesei moştenitoare a tronului şi ai soţului ei Prinţul Daniel, care vor fi amândoi în continuare parte a Casei Regale.

Carl Philip, în vârstă de 40 de ani, şi Madeleine, în vârstă de 37 de ani, sunt fratele şi sora mai mici ai Victoriei. Copiii lor nu vor mai avea dreptul de a primi finanţarea anuală din banii contribuabilului, care merge la membrii Casei Regale, precum şi la întreţinerea palatelor regale din Suedia, de exemplu.

Cei doi fraţi, precum şi Sofia, soţia lui Carl Philip, „îşi vor continua activitatea în fundaţiile şi organizaţiile cu scop nelucrativ pe care le-au fondat sau în care sunt implicaţi. În plus, îşi vor asuma funcţii oficiale  în limite pe care le va defini Majestatea Sa”, a declarat Curtea Regală într-un comunicat.

Soţul Prinţesei Madeleine, Chris O’Neil, un finanţist americano-britanic, a decis să nu îşi ia un titlu regal când s-a căsătorit cu aceasta.

Deşi mulţi experţi în chestiuni regale s-au declarat surprinşi de anunţul intempestiv, discuţiile pe această temă au apărut încă de acum mai mulţi ani, din cauza măririi familiei regale.

„Avem o familie regală mare. Dacă incluzi şi viitoarea generaţie, sunt zece persoane în linia de succesiune”, a declarat  o sursă de la palat.

Decizia nu afectează linia de succesiune, scrie presa suedeză, dar cei cinci nepoţi vor fi văzuţi mai des ca persoane private şi vor putea decide ce joburi sau afaceri vor dori să aibă în viitor.

Potrivit istoricului Dick Harrison, familia regală suedeză are în prezent cel mai mare număr de membri din ultima sută de ani.

Decizia vine într-un moment în care tot mai mulți cetățeni se întreabă de ce este nevoie ca atât de multe persoane să aibă îndatoriri regale și să fie susținute din bugetul de stat.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola