Pereţii peşterii sunt împânziţi cu desene vechi de 10.000 de ani, potrivit newsweek.com.
Ministerul egiptean al Turismului şi Antichităţilor a precizat că a încheiat de documentat toate inscripţiile, anunţând vestea pe Facebook.
Potrivit ministerului, grota a fost descoperită din întâmplare la circa 30 de kilometric de Sainte-Catherine şi la 60 de kilometric sud-est de templul Hathor Sarabit el-Khadem, urmându-se indicaţiile date de un “aventurier al deşertului”.
Peştera este într-o zonă greu accesibilă, are 22 de metri lăţime, 3,5 metri înălţime şi 3 metri adâncime, fiind decorată cu un evantai de picturi rupestre vechi, datând din diferite epoci, a precizat sursa citată.
Pe pereţii peşterii, de la podea şi până la tavan, se află desene în culori vii, înfăţişând mai ales măgari şi catâri, aparţinând unei perioade situate între 5500 şi 10000 înaintea erei noastre, potrivit ministerului. Cele aflate mai sus sunt şi cele mai vechi.
Într-o secţiune a grotei, ministerul precizează că au fost găsite scene cu femei şi animale, care ar data din perioada calcolitică (piatră-cupru), anii 5000-4000 înaintea erei noastre.
Pe plafonul peşterii au fost găsite şi unele amprente umane, au anunţat autorităţile, care au făcut publice mai multe fotografii din grotă.