Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ultimul veteran al SAS-ului belgian a murit la vârsta de 97 de ani. Rolul său în capturarea succesorului lui Hitler
Articole online

Ultimul veteran al SAS-ului belgian a murit la vârsta de 97 de ani. Rolul său în capturarea succesorului lui Hitler

sas

Jaak Daemen a ajutat la eliberarea Olandei și la capturarea amiralului german care i-a succedat lui Hitler

Jaak Daemen, membru fondator al SAS belgian, care a fost creat în 1944 pentru a efectua sabotaje și a culege informații în spatele liniilor inamice, a murit la începutul acestei luni.

El a ajutat la eliberarea Olandei și la capturarea lui Karl Dönitz, amiralul german care a creat flota de submarine și a condus pentru scurt timp regimul nazist după sinuciderea lui Adolf Hitler.

Daemen a fost ultimul membru al regimentului SAS belgian, a scris organizația caritabilă a veteranilor SAS Circle of Friends pe site-ul său, anunțând moartea sa.

„Întotdeauna a spus că libertatea nu vine pe gratis”, a declarat fiul său Marc pentru Het Nieuwsblad. „Trebuie să lupți pentru ea uneori”.

Daemen avea 16 ani când a izbucnit războiul în Europa și s-a înrolat rapid în rezistența belgiană în orașul său natal Leopoldsburg din Flandra. Adolescentul a activat în „armata secretă din Leopoldsburg”, livrând pamflete și explozibili pentru a arunca în aer poduri, potrivit Het Nieuwsblad.

El a rămas activ timp de doi ani, dar s-a ascuns după ce trei dintre camarazii săi au fost capturați de germani. În 1944, a fugit în Marea Britanie și s-a alăturat nou-înființatei escadrile belgiene Special Air Service Squadron, mai bine cunoscută sub numele de 5th SAS.

SAS-ul belgian, parte a Brigăzii SAS britanice, a reunit oameni din toate categoriile sociale, inclusiv campioni de ciclism, avocați, profesori, trei baroni și un acrobat de circ. Regimentul era condus de căpitanul Eddy Blondeel, care tocmai terminase studiile avansate de stomatologie la Chicago când a izbucnit războiul.

„Punctul comun a fost un trecut sportiv și un caracter puternic”, a declarat Pierre Muller, istoric la Institutul belgian pentru Patrimoniul de Război.

Chiar și antrenamentele – desfășurate la Malvern și în pitorescul peisaj rural din Warwickshire – erau periculoase – mai mulți bărbați au murit învățând să devină parașutiști în cadrul precursorului SAS-ului belgian.

Registration

Aici iti poti reseta parola