Evenimentul Istoric > Articole online > Ultimul țar a plâns toată ziua când i-a murit Iman. Dezvăluiri marca revista Evenimentul Istoric
Articole online

Ultimul țar a plâns toată ziua când i-a murit Iman. Dezvăluiri marca revista Evenimentul Istoric

Ca la fiecare ediție, multe documente ne rămân nepublicate, lăsând loc în print celor mai importante, dar multe dintre scrisorile țarului le vom public pe site-ul evenimentulistoric.ro.

Astăzi vă prezentăm o altă scrisoare inedită a lui Nicolae al II-lea către mama sa.

O gravă criză, care pune în joc libertăţile Finlandei, este eclipsată, în sufletul ţarului Nicolae, de moartea câinelui său favorit.

La începutul unei scrisori către ţarina Maria, în care ignoră sfaturile ei cu privire la situaţia finlandeză, ţarul scrie:

Livadia (în Crimeea) 20 octombrie 1902

„Am primit o mare lovitură personală – pierderea scumpului meu Iman –  care s-a produs chiar la începutul lui Octombrie, aproape în ziua când s-a sfârşit şi bietul bătrân Raven.

Din vară a tot fost bolnav şi când am sosit aci, am chemat veterinarul să-l examineze. A fost imediat izolat la subsol.

Rănile de pe trup s-au vindecat repede, dar deodată l-au părăsit puterile şi peste noapte a murit.

Îţi mărturisesc că am plâns toată ziua aceea şi-mi lipseşte grozav, când ies să mă plimb pe jos. Era un câine atât de inteligent, de bun şi de credincios!”.

„Duce direct la revoluție”

În 1898 începuse rusificarea agresivă a pașnicului ducat independent al Finlandei, prin numirea ca guvernator al brutalului general Bobrikov, iar Țarina îl criticase pe Nicolae, într-o scrisoare fără precedent, în care-i spunea:

„Pentru mine e o enigma toatală cum te tu, dragul meu Nicky, care ai avut mereu un simț al dreptății atât de puternic, alegi acum să fii călăuzit și înșelat de un mincinos ca Bobrikov!…, oamenii erau cât se poate de fericiți și de mulțumiți, acum totul s-a sfârșit, totul s-a schimbat, s-au semănat dezordine și ură… Tot ce s-a făcut și se face în Finlanda se bazează pe minciuni și înșelăciune și duce direct la revoluție”. Nicky nu a fost de accord, el își plângea câinele…

Citiți pe larg despre aceste subiecte și multe alte articole de interes, achiziționând Evenimentul Istoric nr 26, de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-2.html

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola