Evenimentul Istoric > Articole online > Împărăteasa Rusiei varsă lacrimi de bucurie la logodna fiului ei, ce avea să devină ultimul țar. Dezvăluiri marca revista Evenimentul Istoric
Articole online

Împărăteasa Rusiei varsă lacrimi de bucurie la logodna fiului ei, ce avea să devină ultimul țar. Dezvăluiri marca revista Evenimentul Istoric

Sigur, tot aici poți găsi și variante de abonamente prin care poți colecționa poveștile inedite și dezvăluirile în premieră ale celei mai mari reviste de istorie din Europa, Evenimentul Istoric!

În noul număr găsiți un amplu material despre scrisorile adresate de ultimul Țar al Rusiei mamei sale.

Ca la fiecare ediție, multe documente ne rămân nepublicate, lăsând loc în print celor mai importante, dar multe dintre scrisorile țarului le vom public ape site-ul nostru.

Astăzi vă prezentăm o scrisoarea inedită a mamei ultimului către fiul său care tocmai se logodise.

Primind vestea logodnei sale, mama țareviciului Nicolae îi scrie această scrisoare, plină de bucurie:

Gatshina, 10 Aprilie 1894.

Dragul meu Nicky,

N-am cuvinte să-ţi spun cât sunt de încântată şi cât de mare mi-a fost bucuria, la primirea fericitei veşti. Mă simt aproape copleşită de fericire. Dar cât de rău îmi pare că nu sunt alături de tine, scumpul meu Nicky, în acest mare moment al vieţii tale, şi că nu pot să te sărut şi să te binecuvântez, din adâncul inimii.

Fie ca bunul Dumnezau să-ţi dea binecuvântarea Sa şi toate fericirile posibile, pe acest pământ. Aceasta este ruga mea ce se înalţă fierbinte către El, pentru tine scumpul meu Nicky.

Cu lacrimi de bucurie şi emoţie m-am dus să dau fericita veste lui Papa, apoi Xeniei şi lui Sandro (Marea Ducesă Xenia şi soţul ei Alexandru), în seara când ai plecat, totul îmi părea atât de întunecat şi fără de speranţă, încât inima-mi sângera, când te-am văzut ducându-te, iar de atunci gândurile şi rugăciunile mele au fost vecinic cu tine; dar acum mulţumesc lui Dumnezeu, El a aranjat lucrurile cum nu se putea mai bine.

Eşti fericit şi mulţumit, iar noi cu atât mai mult, cu cât te ştim astfel, cu dorinţa ta cea mai fierbinte îndeplinită, după atâtea necazuri. Aşa că acum aşteptăm cu febrilă nerăbdare prima scrisoare, care sa ne spună cum s-au petrecut lucrurile.

Nu-ţi poţi închipui cât îmi e de penibil că mă aflu atât de departe de tine, într-un asemenea moment şi cum îi invidiez pe toţi unchii şi mătuşile tale şi cât de înciudată sunt că ei îţi stau în preajmă, pe când noi, care-ţi suntem atât de apropiaţi şi ne eşti atât de drag, stăm aci.

E o situaţie grozav de grea şi de tristă pentru noi.

Vă sărut pe amândoi, dragii mei copii, din toată inima.

Dumnezeu să vă binecuvinteze şi să vă ţie.

Sper că draga de Alix mă va privi ca pe o mamă iubitoare, care-şi deschide braţele spre a o primi, ca pe propria ei fiică.

Tatăl tău te îmbrăţişează cu dragoste şi-ţi doreşte toate fericirile. Dumnezeu cu tine,

MAMA TA, care te iubeşte

Complimente tuturor.

Citiți pe larg despre aceste subiecte și multe alte articole de interes,

achiziționând Evenimentul Istoric nr 26, de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!

Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-2.html

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.

Foto: Împărăteasa Maria Feodorovna cu fiul ei Nicolae în 1870.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola