Evenimentul Istoric > Articole online > Ultimul dictator din Europa își amenință poporul că nu va lua prizonieri
Articole online

Ultimul dictator din Europa își amenință poporul că nu va lua prizonieri

„Am răbdat. De la început am spus că există linii roşii. Şi ei le-au depăşit în multe direcţii”, a declarat preşedintele belarus într-o întâlnire cu conducerea Ministerului de Interne.

Lukaşenko a subliniat că de acum înainte forţele statului vor acţiona mult mai decisiv, adăugând: „Nu exista cale de întoarcere şi nu o vom face”.

„Dacă cineva atinge un militar (le-am spus deja generalilor) ar trebui să plece cel puţin fără mâini. Şi o spun public ca toată lumea să înţeleagă că suntem hotărâţi să acţionăm”, a ameninţat preşedintele Lukaşenko, citat de agenţia oficială de presă Belta.

„Preşedintele nu a fugit niciodată şi nu are intenţia să o facă”, a afirmat preşedintele belarus, dând de înţeles că nu are de gând să plece din ţară.

Potrivit lui Lukaşenko, demonstraţiile care au loc în toată ţara pentru a cere demisia sa sunt instigate din străinătate.

El a dat joi ordin ca diplomele universitare ale studenţilor belaruşi care studiază în străinătate să nu mai fie recunoscute în Belarus din considerentul că aceştia ar fi supuşi unei „spălări pe creier” acolo.

„Unii vor să studieze în străinătate. Polonezii, lituanienii şi alţii vă invită. Nicio problemă. Vă dăm bilet chiar mâine, duceţi-vă!”, a spus Lukaşenko, referindu-se la o „cincea coloană” dintre tinerii belaruşi care au studiat în străinătate.

Potrivit agenţiei oficiale Belta, citată de Agerpres, Aleksandr Lukaşenko a subliniat în cadrul întâlnirii cu responsabilii Ministerului de Interne că de „eficienţa” muncii lor depind „mai mult ca niciodată, stabilitatea şi bunăstarea” ţării.

În ajun, Aleksandr Lukaşenko propusese crearea unor grupuri de foşti militari şi poliţişti înarmaţi pentru a asigura ordinea.

Autorităţile belaruse au închis de altfel joi frontierele terestre cu ţările vecine, exceptând Rusia, sub pretextul situaţiei legate de COVID-19.

Aceste schimbări în cadrul aparatului de securitate intervine în contextul în care opoziţia a chemat luni la o grevă naţională pentru a face puterea să cedeze.Până în prezent, mişcarea nu a dus la o paralizie a economiei, în mare parte controlată de stat, dar a fost urmată de numeroase acţiuni de protest ale studenţilor.

Potrivit site-ului de informaţii independent Tut.by, numeroşi muncitori au fost concediaţi, iar mai mulţi studenţi – exmatriculaţi.

Registration

Aici iti poti reseta parola