Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ultimul cui în sicriul politic al lui Joe Biden. Ce previziuni fac experții
Articole online

Ultimul cui în sicriul politic al lui Joe Biden. Ce previziuni fac experții

Vine criza?

 

„Economia SUA va fi puternică anul viitor”, susține profesorul de economie Jim Doti. Dar aceasta este singura veste bună pentru locatarul de la Casa Albă.
Experții Universității Chapman vorbesc de o creștere economică și o ofertă robustă de locuri de muncă, dar și de o inflație ridicată și rate ipotecare în creștere, ceea ce ar putea duce la o posibilă recesiune în aproximativ un an.
„Prevedem o creștere de 4,4%, ceea ce reprezintă aproximativ dublul anilor pre-COVID. Dar, adăugă Jim Doti,adevărata problemă o reprezintă tendințele pe termen lung… Văd o probabilitate tot mai mare de recesiune – posibil la sfârșitul anului 2022 sau chiar la începutul lui 2023”.

Vorbind timp de două ore cu colegii economiști de la Chapman, Raymond Sfeir și Fadel Lawandy, Dotia luat în râs teoriile care spun că această creștere a ratelor inflației din ultimele șase luni este temporară.
Citând date economice anterioare, prognoza prevede că rata inflației naționale va rămâne peste 6% pentru cel puțin jumătate din 2022, scăzând la 5,9% până la sfârșitul anului.
„Descoperirile noastre empirice arată că inflația este o fiară destul de încăpățânată și tinde să fie molipsitoare”, se arată în prognoza Chapman.
Experții de la Chapman se așteaptă ca Federal Reserve să lupte cu inflația prin creșterea ratelor dobânzilor de două ori în anul care vine. Aceste măsuri, la rândul său, vor crește riscul unei recesiuni Istoria arată că scăderile au urmat eforturilor anterioare de a controla creșterea prețurilor prin creșterea ratelor dobânzilor, se arată în prognoză.
„Odată ce au crescut ratele (fondurile federale), nu au reușit niciodată să le ajusteze pentru a evita o recesiune. De ce ar fi de data asta diferit?””, a explicat Doti în timpul unei prezentări la Centrul Musco pentru Arte, care a fost transmisă online în direct.

 

Prețul caselor din SUA scade ca în anii crizei financiare

Numeroși economiști au prognozat o încetinire a creșterii prețurilor caselor anul viitor, pe măsură ce ratele ipotecare cresc. Chapman estimează că prețurile caselor vor scădea.

De exemplu, Asociația Națională a Agenților Imobiliari a prezis că prețul mediu al caselor din SUA va crește cu doar 2,8% anul viitor față de nivelurile din 2021, după un câștig de 15% d în acest an. Firma de date CoreLogic din Irvine prevede o creștere anuală a prețului casei de 7% anul viitor.
Dar prognoza lui Chapman este mai detaliată, cu proiecții trimestriale, precum și o prognoză anuală. Până în al patrulea trimestru din 2022, arată prognoza, prețul caselor din SUA va fi mai scăzut cu 3% față de trimestrul al patrulea al acestui an.
Chapman a prezis că rata medie pentru un credit ipotecar fix pe 30 de ani va crește la 3,9% în al patrulea trimestru al anului viitor, de la o medie de 3,1% în acest trimestru până acum.
. „Suntem foarte dependenți de ratele ipotecare”, susține Doti.
Chapman a prognozat, de asemenea, o scădere a construcțiilor de locuințe anul viitor, o predicție care intră în conflict cu perspectiva agenților imobiliari.
Creșterea ofertei de locuri de muncă se va simți cel mai mult în California în 2022 unde este estimată să atingă 4,2%, comparativ cu 3,5% la nivel național, se arată în prognoză.
E vorba de creșterea puternică a comerțului, care va declanșa o creștere semnificativă a ofertei de locuri de muncă în transporturi, depozitare și alte sectoare, scrie Jerusalem Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola