Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ultima întâlnire între Stalin, Truman și Churchill
Articole online

Ultima întâlnire între Stalin, Truman și Churchill

Odată cu semnăturile puse pe documentele Conferinţei de la Potsdam, marile conferinţe internaţionale desfăşurate de-a lungul celor 2.194 de zile cât a durat cea de-a doua mare conflagraţie a secolului al XX-lea au luat sfârşit.

Astfel, principalele principii politice vizau dezarmarea şi denazificarea Germaniei, lichidarea Partidului Naţional-Socialist şi a tuturor organizaţiilor naziste, lichidarea totală a industriei de război germane, pregătirea Germaniei pentru reorganizarea unei vieţi politice democratice, asigurându-se activitatea partidelor şi organizaţiilor democratice etc.

Ca principii economice, memorandumul american prevedea descentralizarea economiei germane şi punerea ei sub supravegherea Comisiei interaliate de control, precum şi dirijarea economiei pentru producerea materialelor necesare asigurării reparaţiilor etc. „Memorandumul american, căruia i s-a adăugat la 18 iulie şi cel britanic, a constituit o bună bază de dezbateri, ceea ce a permis ca principiile politice şi economice să fie aprobate de şefii de delegaţii cu unele amendamente”, se arată în lucrarea citată.

Problema Japoniei

Conferinţa de la Potsdam a fost preocupată, de asemenea, de încheierea tratatelor de pace cu unele ţări foste aliate Germaniei naziste – Italia, România, Bulgaria, Ungaria şi Finlanda – şi admiterea lor, după aceea, în Organizaţia Naţiunilor Unite.

Un element semnificativ al conferinţei de la Potsdam l-a constituit „problema Japoniei”, a încheierii războiului cu această ţară.

La 26 iulie 1945, SUA, URSS şi Marea Britanie au adoptat o Declaraţie în care se cerea Japoniei să capituleze fără condiţii. Conferinţa a mai dezbătut, între altele, „regimul apelor internaţionale” precum şi „problema Spaniei franchiste”.

Deşi în delegaţiile de la Potsdam se aflau un număr mai mare sau mai mic de mareşali, generali şi alte categorii de specialişti militari, problematica militară a fost puţin abordată.

S-a ţinut o singură întrunire a şefilor de state majore, la 26 iulie, în palatul Cecilienhof, prilej cu care au fost analizate măsurile care se impuneau pentru înfrângerea cât mai repede a Japoniei şi intrarea URSS în război.

La 1 august 1945, comisiile numite la 25 iulie pentru definitivarea protocolului şi comunicatului conferinţei de la Potsdam şi-au încheiat misiunea.

În aceeaşi zi, cele trei delegaţii s-au întrunit în ultima lor şedinţă, iar participanţii au semnat comunicatul şi protocolul final al conferinţei.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA