Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ultima formă de justiție omenească posibilă. Recuperarea osemintelor deținuților politici morți în temnița de la Târgu Ocna
Articole online

Ultima formă de justiție omenească posibilă. Recuperarea osemintelor deținuților politici morți în temnița de la Târgu Ocna

Redăm mai jos un comunicat de presă cutremurător al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România:

Pe lângă răspunderea penală ce poate să revină unor persoane din fosta Securitate și din administrația penitenciarului care se pot face vinovate de moartea acestor oameni, un scop important al acestui demers este de a se putea identifica osemintele ce au fost și care vor mai fi recuperate în următoarele campanii de săpături arheologice.

Activitățile de cercetare s-au desfășurat în prezenţa procurorilor militari însărcinați cu cercetarea penală a cazului, colonel magistrat Gheorghe Stanciu, de la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, și colonel magistrat Octavian Toma, de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

Aceștia au fost asistați de un specialist criminalist din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău – Poliția municipiului Onești (subinspector Bogdan Lazăr) și de un medic legist de la Serviciul Județean de Medicină Legală Bacău (dr. George-Dinu Preda).

La acțiune a participat și domnul Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și Subsecretar de Stat în Guvernul României.

Cercetările au fost efectuate de către același colectiv de arheologi, care a început și desăvârșit investigațiile din toate campaniile anterioare desfășurate în acest sit memorial.

Colectivul arheologic a fost alcătuit din Gheorghe Petrov, coordonator și responsabil științific al șantierului (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj), Paul Scrobotă (Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud), Horaţiu Groza (Muzeul de Istorie Turda) și Marius Oprea (Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România).

Aceștia au fost ajutați la săpături de trei voluntari de la Facultatea de Istorie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, reprezentând Liga Studenților din Iași (drd. Silvian-Emanuel Man și studenții Toma Tătaru și Teodor-Vasile Ungureanu).

Acțiunea s-a desfășurat cu acordul Înalt Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, iar în plan logistic a fost sprijinită de Primăria orașului Târgu Ocna (primar Ștefan Șilochi), Protopopiatul Ortodox Onești (preot protopop Ioan Bârgăoanu), Parohia Ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena din Târgu Ocna (preot Andrei Turcu) și de unele persoane particulare din localitate.

De asemenea, a continuat colaborarea echipei de arheologi cu Televiziunea Română, la cercetările de la Târgu Ocna fiind prezent domnul Alexandru Munteanu, realizatorul și producătorul serialului documentar Arheologia Crimei.

Acţiunile arheologice au fost completate în ziua de 7 octombrie 2020 de o conferinţă susținută în Biserica Sfinții Împărați Constantin şi Elena, de către domnii Octav Bjoza și Marius Oprea, la care au participat mai mulți preoți din Protopopiatul Onești.

Cei doi conferențiari au evocat diferite aspecte ale detenției politice în spațiul concentraționar românesc din primele două decenii ale regimului comunist.

După acest eveniment, în fața bisericii, s-a ținut un parastas în memoria deținuților morți în penitenciarul din Târgu Ocna, care au fost îngropați în cimitirul de lângă lăcașul de cult.

Finanțarea campaniei arheologice a fost asigurată integral, prin intermediul Fundației DOINA CORNEA din Cluj, din contribuțiile unor donatori, persoane fizice, însă majoritatea fondurilor necesare au fost primite de la Asociația AD CARITATIS din Bistrița.

AFDPR face și pe această cale un nou apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în Penitenciarul din Târgu Ocna, precum și către toți cei care au cunoștință despre astfel de persoane, pentru a-l contacta direct pe responsabilul șantierului arheologic, domnul Gheorghe Petrov (tel. 0721-400.396), în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola