Descoperire arheologică a fost făcută în necropola Saqqara, situată la sud de Cairo.
Templul funerar al reginei Nearit (Neit) a fost, de asemenea, descoperit în apropierea piramidei soţului ei, regele Teti, primul faraon din a Şasea Dinastie a Vechiului Regat (2686 – 2181 î.e.n.), după cum a declarat faimosul arheolog Zahi Hawass, care a condus misiunea arheologică.
În acelaşi loc au fost găsite şi planurile de construcţie ale templului, notează Agerpres.
Printre noile descoperiri se numără 52 de puţuri funerare, cu o adâncime între 10 şi 12 metri.
În interiorul puţurilor funerare au fost găsite peste 50 de sicrie din lemn care datează din perioada Noului Regat (1520 – 1075 î.e.n.).
Este pentru prima dată când sunt descoperite sarcofage datând din timpul Noului Regat la Saqqara, un sit inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, unde se află Piramida lui Djoser, a indicat Ministerul Turismului şi Antichităţilor într-un comunicat.
„Este pentru prima dată când au fost găsite sicrie care datează din urmă cu 3.000 de ani în regiunea Saqqara”, a spus Hawas.
Sculptate în formă umană şi pictate în culori vii, multe dintre sarcofage sunt încă intacte.
Arheologii au descoperit totodată jocuri, statui şi măşti funerare antice, plus bărci din lemn, datând din timpul Noului Regat.
Un papirus de patru metri lungime şi un metru lăţime, reprezentând capitolul al 17-lea din Cartea Morţilor a fost de asemenea descoperit în acest sit, alături de numele proprietarului său, menţionat pe acesta (Pw-Kha-Ef).
„Toate aceste descoperiri vor rescrie istoria Saqqara şi a Noului Regat”, a declarat Hawass.
Autorităţile sunt dornice să prezinte artefacte descoperite recent în încercarea de a creşte din nou numărul vizitatorilor după ce pandemia de coronavirus a afectat puternic industria turismului din Egipt.
Numărul turiştilor care vizitează ţara a scăzut considerabil în 2020, ajungând la 3,5 milioane de la 13,1 milioane în 2019,