Alimentația rațională în manieră occidentală
După viermii de făină galbeni uscați și lăcustele, greieriidomestic se pregătesc și ei să-și facă apariția pe mesele europenilor . PE avansează pe calea durabilității alimentare, prin construirea unei diete „zero emisii” bazată pe aportul de proteine alternative, precum cele furnizate de insecte. Există nouă pentru care a fost solicitată autorizație de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.
Și, uite așa ,după larve și lăcuste, acum este rândul greierilor, să fie certificați de Comisia Europeană ca aliment sigur și sănătos de introdus în diete, ca să ne facă obiceiurile alimentare mai „verzi”.
Desigur, nu este încurajator să știm că până acum Acheta Domesticus, a fost folosită ca hrană pentru reptile , care o preferă pentru valoarea sa ridicată în proteine și cantitatea modestă de grăsime. Dar nu vă faceți griji, spun înalții funcționari de la Bruxelles. Cu unele artificii gastronomice, aceste insecte se pot ridica la standardele celor mai rafinate gusturi. Greierii pot fi mâncați întregi. Îi putem ronțăi și uscați sau utilizat ca un condiment. De asemenea, îl putem găsi printre ingredientele alimentelor ambalate de vânzare pe rafturile supermarketurilor.
Unii spun că produsele alimentare din China și Thailanda prezintă riscuri
Unda verde pentru consumul de greieri a fost dată pe 8 decembrie de la Comisia Europeană, în urma avizului pozitiv exprimat de EFSA. O autorizație rezultată în urma unei evaluări „riguroase”, se precizează într-o notă care stabilește clar „consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările prezentate de firma solicitantă”. Prezența Achetei Domesticus în alimentele de pe piață, avertizează, însă, Bruxellesul, va fi marcată corespunzător pe etichete pentru a avertiza consumatorii despre „orice potențiale reacții alergice”.
Conform unui sondaj al Coldiretti / Ixe, mai mult de unul din doi italieni nu este încă pregătit să mănânce larve , greieri și lăcuste. Și atunci, avertizează Coldiretti / Ixe, apariția insectelor pe mesele europenilor ridică multe întrebări, având în vedere că majoritatea noilor produse provin din țări non-UE, precum China sau Thailanda. Țări care, de ani de zile, se află în fruntea clasamentului pentru numărul de alarme alimentare .
Până la urmă, subliniază executivul european, consumatorul va fi cel care „decide dacă vrea sau nu să mănânce insecte”, scrie ziarul italian Il Giornale.