Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina schimbă foaia. Declarația suprinzătoare a președintelui Zelenski
Caleidoscop

Ucraina schimbă foaia. Declarația suprinzătoare a președintelui Zelenski

Ucraina pare să fi abandonat dorința de a-și recuceri pe cale armelor teritoriile ocupate de separatiștii pro-ruși din Donbas. În fața amenințării ca soarta țării sale să fie decisă în funcție de interesele SUA și ale Rudiei, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a făcut un anunț neașteptat

Kievul vrea pace

 

n cadrul unei întâlniri cu consilierii liderilor Franței și Germaniei, președintele Ucrainei a declarat că este timpul să se convină asupra unei detensionări subsatnțiale a conflictului din Donbass. Potrivit lui Zelenski, Kievul este pregătit să ia deciziile necesare în cadrul noului summit pe formatul Normandia, cu alte cuvinte cu participarea reprezentanților Ucrainei, Rusiei, Germaniei și Franței.

Autoritățile ucrainene au oferit reprezentanților puterilor din UE informații cu privire la punerea în aplicare a deciziilor summit-ului Normandia 4 de la Paris și a acordurilor de la Minsk. Părțile au convenit să continue contactele, afirmă site-ul președintelui Ucrainei. Un nou summit ar da un „impuls serios” rezolvării situației din Donbass, se arată în raport.

Șeful Biroului președintelui ucrainean Andriy Yermak a declarat că Ucraina, Germania și Franța depun eforturi active pentru a reveni la muncă în formatul Normandiei la diferite niveluri. „Ne aşteptăm ca partea rusă să sprijine aceste eforturi şi, de asemenea, să contribuie la realizarea progresului în implementarea deciziilor summitului de la Paris Normandia 4”, a spus el.

Modalități de rezolvare a conflictului din Donbass sunt discutate în mod regulat de cei patru din Normandia, un grup de lideri din Ucraina, Rusia, Franța și Germania. În 2015-2016, participanții au ajuns la un acord privind retragerea armelor și linia de demarcație, au pregătit o întâlnire care a contribuit la semnarea acordurilor de la Minsk. În timpul ultimului summit de la Paris, părțile au convenit că aceste acorduri rămân baza de lucru.

Anterior, Volodymyr Zelensky a numit sfârșitul războiului din estul Ucrainei principalul său obiectiv în calitate de președinte, notează .

Cum se explică schimbarea de macaz a Ucrainei

În ecuația complicată a raporturilor cu SUA și UE în problema conflictului cu Rusia, Ucraina are cel mai mult de pierdut. Zelenski înțeleghe foarte clar că pentru țara sa un conflict cu Rusia, pe care americanii par să-l forțeze, nu e deloc o opțiune. Americanii au anunțat clar că nu se vor implica militar și nu vor face decât să lovească devastator Rusia. Cu alte cuvinte, Ucraina va suferi lovitura rușilor, dar nu va avea nicio șansă să recupereze Crimeea sau teritoriile din est controlate de separatiști.
În aceste condiții, Kievul nu are nicio altă soluție decât să tragă de timp. Mai exact, să facă mari concesii separatiștilor, să-și rezolve problemele litigioase de ochii lumii cu Rusia și să aștepte vremuri mai bune. Mai exact, să aștepte să se alăture NATO, ceea ce i-ar asigura o cu totul altă platformă pentru recuperarea Crimeei și a republicilor populare proclamete de separatiștii pro-ruși din Donbas și Lugansk.

Registration

Aici iti poti reseta parola