Aşadar, Turcia nu îi va mai împiedica pe migranţii care încearcă să ajungă în Europa să îi treacă graniţa. Decia a fost luată în noaptea de joi spre vineri, scrie lexpress.fr.
Reuniunea în cadrul căreia s-a decis deschiderea robinetului a fost convocată după ce luni au murit cel puţin 33 de militari turci în regiunea Idlib din Siria, în cursul unor lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului sirian susţinut de Rusia.
În acest timp, ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus o serie de operaţiuni în Siria, la graniţa cu Turcia.
Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene, dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.
Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54.
Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele „cunoscute” ale Guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru.
Detaliile represaliilor nu au fost imediat clare.
Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce Guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.
În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.
„Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare. Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană”, a precizat oficialul, care a cerut să-şi păstreze anonimatul.
Crime de război
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat joi că atacurile fără discernământ asupra civililor din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, reprezintă „crime de război” pentru care cei responsabili trebuie traşi la răspundere.
Guvernul sirian şi aliatul său Rusia „au obligaţia de a-i proteja pe civili”, dar în loc să facă acest lucru „bombardează infrastructura civilă, cum sunt spitalele şi şcolile”, a spus Maas, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Aproape 950.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în nord-vestul Siriei începând din decembrie anul trecut ca urmare a campaniei forţelor guvernamentale siriene din ultimul fief rebel, indică ONU.
Ministrul german de Externe a făcut apel la Consiliul de Securitate să asigure acces deplin ajutorului umanitar în Siria, notând că „ajutorul transfrontalier rămâne de importanţă vitală”.
Luna trecută cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au autorizat prelungirea livrării de ajutor umanitar în Siria pe la două puncte de frontieră cu Turcia, dar ca urmare a opoziţiei Rusiei şi Chinei, au oprit accesul umanitar în nord-estul sirian.
Consiliul de Securitate i-a cerut secretarului general al ONU Antonio Guterres să prezinte un raport privind posibile rute alternative la punctul de trecere Al-Yarubiyah, dintre Irak şi Siria, iar secretarul general a propus punctul de trecere Tal Abiyad, la graniţa cu Turcia, pentru livrarea de asistenţă destinată civililor din nord-estul Siriei.
UPDATE
Televiziunea de stat turcă TRT şi canalul privat de televiziune NTV au arătat vineri grupuri de câteva zeci de persoane prezentate ca migranţi mergând pe un drum spre graniţa cu Grecia, încărcaţi cu bagaje.
Agenţia de presă Demiroren DHA a relatat că aproximativ 300 de migranţi sirieni, irakieni şi iranieni au sosit în provincia Edirne, de la frontiera cu Grecia.