Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Trista soartă a fraților Eminescu
Articole online

Trista soartă a fraților Eminescu

Gheorghe Eminovici și soția sa, Raluca, au avut unsprezece copii, Mihail Eminovici, devenit poetul național Mihai Eminescu, fiind al șaptelea.

Iată povestea celor zece frați ai Luceafărului poeziei românești:

În 1841 se naște Șerban. Studiază medicina  la Viena. Se îmbolnăvește de tuberculoză și moare nebun la Berlin pe 30 noiembrie 1874. Avea 67 de ani.

În 1843 se naște Niculae. Acesta duce o viață banală și se sinucide în 1884, la Ipotești. Avea doar 41 de ani.

Un an mai târziu, în 1844, se naște Iorgu, al treila băiat al familiei. Acesta studiază la Academia Militară din Berlin. Are o carieră de succes, dar moare în 1873 din pricina unei răceli contractate în timpul unei misiuni. 

În 1845 se naște Ruxandra, prima fată a familiei Eminovici. Aceasta moare în copilărie din cauze necunoscute.

Partenerul de joacă al poetului

În anul 1846 se naște Ilie. De altfel, acesta a fost partenerul de joacă al marelui poet. Ilie moare în anul 1863 din pricina unei epidemii de tifos. Avea doar 17 ani.

În 1848 se naște Maria care trăiește numai șase ani și jumătate.

Muza lui Porumbescu

În anul 1852 vine pe lume Aglae. A fost căsătorită de două ori și a avut doi băieți, pe Ioan și pe George. Renumită pentru frumuseţea ei, Aglaia a influenţat cariera muzicală a lui Ciprian Porumbescu şi a lui Teodor Flondor, fiind o pianistă de excepţie.

În 1850 se naște Mihai Eminescu (foto). Moare în 1889, la vârsta de 39 de ani. Diagnosticul medicilor vremii? Alienație mentală în stare de demență.

Avea o umbră de scrinteală

În anul 1854 vine pe lume Harieta, sora mai mică a poetului, cea care l-a îngrijit pe acesta după instaurarea bolii.

„Era o femeie de o deşteptăciune naturală, deşi învăţase singură să scrie, cu o curiozitate de a cunoaşte, ce-i da o umbră de uşoară scrinteală, pesimistă şi ea în felul ei şi sarcastică, cu faţa dură, lăptoasă, buze groase virile, cu un aer ambigen, într-un cuvânt, de mascul evirat”, avea să o caracterizeze criticul George Călinescu.

Henrieta a murit în sărăcie în anul 1889, la vârsta de 35 de ani, la câteva luni după decesul fratelui ei, Mihail.

Cel ce a dus mai departe neamul

În 856 se naște Matei, singurul din familie care a lăsat urmași direcți cu numele Eminescu.

Matei a studiat Politehnica la Praga și a devenit căpitan în armata română. Acesta s-a luptat cu Titu Maiorescu, încercând să împiedice publicarea operei postume.

Matei a avut trei mariaje și a trăit 73 de ani, până în 1929, fiind cel mai longeviv membru al familiei lui Eminescu.

Ultimul copil al lui Gheorghe Eminovici și Ralucăi este Vasile. Acesta moare la un an și jumătate, nefiind cunoscut anul nașterii sau al decesului.

Sursa: shtiu.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola