Sami s-a născut la grădina zoologică din Oslo, în 1979. Era un exemplar splendid, robust, cu blană deasă. Deși în captivitate, trăia fericit, bucurându-se de un spațiu vast și de multă libertate de mișcare.
A ajuns la grădina zoologică din Belgrad în ianuarie 1988, unde a fost găzduit într-un spațiu mic și părăginit.
Neobișnuit cu astfel de condiții de viață, Sami a început să dea semne de depresie și să aibă un comportament agresiv.
Prima evadare s-a produs într-o duminică seara friguroasă, pe 21 februarie 1988. Presa locală, citată de Rare Historical Photos, a spus că probabil a dorit să își caute un tovarăș, dat fiind că era închis singur în cușcă.
Sami s-a îndreptat mai întâi spre cinematograful Balkans, din centrul capitalei iugoslave, apoi spre parcul Kalemegdan.
Înainte, însă, de a ajunge în parc, poliția l-a încolțit în Piața Studenților.
Vuk Bojovici, directorul grădinii zoologice din Belgrad, a fost chemat să negocieze, dat fiind că era singura persoană în care Sami părea să aibă încredere.
Potrivit martorilor, Bojovici a încercat să îl convingă pe cimpanzeu: „Haide, Sami! Hai să mergem acasă!”
Directorul a reușit să îl ia pe Sami de mână, l-a suit în mașina personală și l-a adus înapoi la grădina zoologică.
Cimpanzeul a fost plasat în aceeași cușcă dărăpănată și îngustă, astfel că, peste două zile, a evadat din nou, ajungând să se plimbe pe străzile din Belgrad.
De data acasta a ajuns în zona fabricii Beko. Muncitorii au încercat să-l prindă pe Sami folosindu-se de o plasă mare, însă fără succes.
Urmărit, cimpanzeul a fugit într-o curte din strada Țarul Dușan, la numărul 33, unde s-a suit într-un cireș și de acolo pe acoperișul unui garaj.
„Nu te preda, Sami!”
Vestea despre noua evadare s-a răspândit cu rapiditate. Reacția oamenilor a fost uluitoare. Mii de persoane și-au manifestat sprijinul pentru cimpanzeul evadat.
„Sami, suntem alături de tine!”, sau „Nu te preda, Sami”, erau mesajele care puteau fi citite pe lozincile purtate de belgrădenii ieșiți pe străzi.
Aceste scene au fost transmise la televiziune.
Imaginile surprinse atunci sunt și ele excepționale. Vuk Bojovici s-a suit pe acoperișul garajului, încercând să-l convingă pe Sami încă o dată să meargă acasă.
Însă, cimpanzeul probabil că s-a simțit trădat și de data aceasta a refuzat să îl asculte pe cel pe care îl crezuse prieten.
În cele din urmă, a fost împușcat cu o săgeată cu tranchilizant și dus înapoi la Zoo.
Sami a murit pe neașteptate pe 11 septembrie 1992, însă el a rămas în amintirea belgrădenilor. O statuie din bronz a sa a fost amplasată la locul unde este înmormântat, în zona destinată cimpanzeilor.
O zonă mult mai modernă și mai spațioasă, de care Sami nu a avut parte.
După moartea sa, mai multe ziare iugoslave l-au elogiat pe Sami numindu-l „disident”, într-o Iugoslavie comunistă, încă bântuită de spectrul lui Tito.